U SPOMEN ŽRTVAMA LOGORA NA BANjICI

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama logora na Banjici, na mestu gde se tokom Drugog svetskog rata nalazio logor, odata je počast stradalima i zatočenima u koncentracionom logoru. Komemorativnoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Grada Beograda, Gradske opštine Voždovac, SUBNOR, UBNOR Voždovac i članovi porodica logoraša. Odavanjem počasti stradalima nastoji se očuvati sećanje i uspomena na nacističko-fašističke žrtve i otkrivaju se ljudi i događaji koji su, iz ideoloških razloga, dugi niz godina bili stavljeni u drugi plan.

Predstavnici udruženja građana, lokalnih institucija i članovi porodica zatočenika logora položili su vence na spomenik žrtvama logora na Banjici i minutom ćutanja odali počast stradalima. U ime opštine Voždovac, venac je položio Relja Ognjenović. Nakon polaganja venca, član Veća gradske opštine Voždovac, Relja Ognjenović, obratio se prisutnima i podsetio na značaj očuvanja tradicije i ukazivanja poštovanja svima koji su za svoju otadžbinu položili život, i istakao da: „Narod koji ne poštuje svoju istoriju nema ni svoju budućnost.“ Član gradskog Veća, Stevo Tatalović, podsetio je prisutne na strahote koje su se dešavale u logoru, i izneo uverenje da se ovakva zlodela nikada neće ponoviti.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a, Bora Ercegovac, rekao je da se, kao i svake godine, održava obećanje da nikada neće biti zaboravljeno desetine hiljada ljudi, Srba, Jevreja i Roma, koji su „bez ikakvog razloga dovođeni u ovaj kazamat”. „U početku su u logor dovođeni pretežno partizani, pristalice Narodno oslobodilačkog pokreta, komunistički rukovodioci, Srbi, Jevreji i Romi. Kasnije su u logor dovođeni građani, žene, deca i starci kao taoci, da bi mogli biti streljani za odmazdu u slučaju da bude ubijen neki nemački vojnik“ – podsetio je Ercegovac.

Komemorativni skup okončan je recitacijom pesme „Krvava bajka“ u izvedbi Jelene Lović, učenice OŠ „Sutjeska“ iz Zemuna, koja je na najbolji način oslikala golgotu srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Podelite vest: