PRAVO LICE REPUBLIKE HRVATSKE

Poštovani Voždovčani,

Polazeći od uverenja da je saradnja sa državama u okruženju jedan od vitalnih interesa Republike Srbije, predsednik Vlade Aleksandar Vučić zajedno sa svojim saradnicima, sprovodio je politiku dobrosusedskih odnosa, jačanjem ekonomskih mera i rastom privrednog razvoja. Očuvanjem politički stabilnog i prosperitetnog regiona, učešćem u evropskim integracijama i regionalnim organizacijama, Republika Srbija je nedvosmisleno pokazala da je opredeljena za demokratske vrednosti koje, između ostalog, podrazumevaju i pružanje pomoći drugim državama kada je to potrebno.

Humanitarna kriza, izazvana ratovima na Srednjem istoku, pokrenula je talas migranata koji su se preko teritorije Republike Srbije uputili u zapadnu Evropu, kako bi zbrinuli svoje porodice i pronašli utočište. Svakom migrantu koji je kročio na tlo Srbije pružena je sva neophodna pomoć. Oni su zbrinjavani u humanitarne centre, gde su ih pregledale doktorske ekipe, uručeni su im paketi sa prehrambenim namirnicama i obezbeđen im je prevoz do željene lokacije. Ovakvim delovanjem, Vlada Republike Srbije potvrđuje da je zalaganje za humano postupanje prema svakom pojedincu, bez obzira odakle on dolazi, njen osnovni princip.

Nažalost, ovi principi i vrednosti ne krase sve države u regionu. Zatvaranjem granice prema Srbiji, Hrvatska je pokazala da su sve izjave visokih državnih predstavnika samo politička varka, i da Hrvatska nije imala iskrene namere da pruži pomoć migrantima. Potez Republike Hrvatske predstavlja, ne samo krajnje nehumani čin, već i ugrožava odnose dvejudržava.

Zato vas pozivamo da podržite odluke Vlade Republike Srbije i ojačate privredni razvoj naše države, kupovinom domaćih proizvoda i korišćenjem turističkih usluga u našoj zemlji. Poštovanjem domaćih potencijala, neposredno se priključujemo i podržavamo mere koje je Republika Srbija preduzela prema Republici Hrvatskoj.  

Vaš,

Predsednik Opštine
                                                                                          Aleksandar Savić

Podelite vest: