„LOKALNI OMBUDSMAN I MEDIJACIJA“

Povodom završetka projekta „Lokalni ombudsman i medijacija“, Udruženje građana Partneri za demokratske promene Srbija organizovali su konferenciju, u četvrtak, 10. septembra 2015. godine, u Medija centru u Beogradu. Na konferenciji su izloženi rezultati Projekta i iskustva lokalnih zaštitnika građana – ombudsmana u primeni medijacije u rešavanju sukoba u lokalnoj zajednici. Prisutnima je predstavljen i Priručnik za medijaciju u lokalnoj zajednici, kao i podsticanje debate o prednostima mirnih načina rešavanja sukoba i dalje promovisanje primene medijacije u Srbiji.

Projekat „Lokalni ombudsman i medijacija“ realizovan je u proteklih 12 meseci u saradnji sa Udruženjem lokalnih ombudsmana, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije Srbiji. Projekat je podigao kapacitete lokalnih zaštitnika građana Bačke Topole, Voždovca, Vračara, Pančeva i Subotice za unapređenje zaštite prava građana kroz primenu medijacije, dok je na teritoriji Gradske opštine Voždovac osnovan prvi Centar za mirno rešavanje sporova u lokalnoj zajednici u Srbiji.

Zaštitnica građana GO Voždovac Vesna Gojković istakla je da je osnivanje Centra za mirno rešavanje sporova na teritoriji Voždovca podržano od strane Skupštine gradske opštine Voždovac i ostalih rukovodećih opštinskih struktura koji su prepoznali novu mogućnost za građane Voždovca. Projekat i rad lokalnih ombudsmana, vezano za posredovanje u mirnom rešavanju sporova, imaju podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i institucije Zaštitnika građana Republike Srbije. Rezultati rada Centra za mirno rešavanje sporova predstavljeni u Priručniku samo su početak ozbiljnog rada na rešavanju sporova među građanima Voždovca. Danas, kao rezultat ovog projekta, građani i građanke u ovih pet opština i gradova, mogu dobiti besplatne usluge medijacije radi mirnog rešavanja sukoba u lokalnoj zajednici. Jedan od predstojećih ciljeva je da se kroz saradnju sa Udruženjem lokalnih ombudsmana i drugim zainteresovanim subjektima, rezultati ovog projekta podele i prošire i na ostale lokalne zajednice u Srbiji.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, predstavnici zaštitnika građana Republike Srbije, lokalni zaštitnici građana Bačke Topole, Voždovca, Vračara, Pančeva i Subotice, kao i predstavnici Partnera za demokratske promene Srbija. Na konferenciji je obezbeđen simultani prevod na engleski jezik.

Podelite vest: