REŠAVANjE PROBLEMA VODOSNABDEVANjA U PODAVALSKIM NASELjIMA

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, sa svojim saradnicima, saslušao je danas predloge stanovnika podavalskih naselja o poboljšanju vodosnabdevanja tokom letnjeg perioda, nakon čega je održao sastanak sa predstavnicima JKP „Vodovod i kanalizacija“, MZ „Zuce“ i MZ „Beli Potok“, u zgradi GO Voždovac.

U cilju rešenja navedenog problema, odlučeno je sledeće:

Režim 12/12 (12 sati ima, pa 12 sati nema vode), pored Zuca, biće primenjen i na Pinosavu i Beli Potok, a presek će biti između 09 i 12 časova odnosno, 21 i 24 časova, s tim što će Pinosava i Beli Potok biti prvi isključeni već u toku dana. Isključenje vode u kraćim vremenskim intervalima nije dobro, jer može doći do značajnih kvarova na mreži. Deo naselja Zuce koji pripada Gradskoj opštini Grocka (Šuplja Stena), biće podvrgnuta istom režimu. Obezbediće se 3 cisterne koje će kružiti po mesnim zajednicama, u zavisnosti od toga koji deo naselja neće imati vodu, a aktivisti u mesnim zajednicama moraće da vrše koordinaciju kretanja ovih cisterni, naročito pazeći da ambulanta i vrtići uvek imaju obezbeđenu vodu.

JKP ”Beogradski vodovod i kanalizacija” predložiće uvođenje blok-tarife za potrošnju vode – svaka potrošnja vode preko 26 kubika bila bi 120% skuplja. Takođe, JKP ”Beogradski vodovod i kanalizacija” će u ovim naseljima predložiti smanjenje računa za vodu u vreme režima 12/12, zbog efekta vazduha (isključivanjem vode dolazi do pojave vazduha u vodovodnim cevima).

Izrada programa izgradnje većeg broja bunara (sa tehničkom vodom), u planu je za narednu godinu, a pristup fondovima i prednost imaće poljoprivredna gazdinstva.

Opštinski Savet za poljoprivredu će izvršiti popis gazdinstava po kulturama i životinjama koje se gaje, i drugim delatnostima gazdinstava, a koje povećavaju utrošak vode.

Prisutni su se saglasili da se posle 20 časova sastanu u mesnim zajednicama i na terenu provere da li se dogovor realizuje.

Grad Beograd će dati inicijativu da se stvore zakonski uslovi da Komunalna policija u vreme crvenog meteoalarma može obilaziti, osmatrati i po potrebi kažnjavati nesavesne sugrađane.

Podelite vest: