UČENICI IZ LIPOLISTA POSETILI RODNU KUĆU STEPE STEPANOVIĆA

Učenici Osnovne škole „Vojvoda Stepa Stepanović“ iz mesta Lipolist kod Šapca, obišli su danas rodnu kuću slavnog srpskog vojskovođe Stepe Stepanovića u Kumodražu. Uz srdačan prijem domaćina, školarci su imali priliku da se upoznaju sa uslovima u kojima je odrastao Stepa Stepanović i da saznaju o značaju njegovih vojničkih poduhvata za istoriju Srbije.

Skup je otvorio predsednik MZ „Bela Reka“ Sreten Živanović, uputivši sledeće reči zahvalnosti Vojvodi: „Ekskurzija je organizovana sa ciljem da se iskaže poštovanje liku i delu velikom vojskovođi vojvodi Stepi Stepanoviću, čije ime škola nosi. Deca ovog uzrasta treba da upoznaju svoju istoriju i da se njome ponose, a jedna od najznačajnih ličnosti te naše burne i slavne istorije je svakako i vojvoda Stepa, koji je obeležio jednu epohu i koji je dao svoj lični doprinos kojim se svi ponosimo“.

Nakon uvodne reči, predsednik MZ „Lipolist“ Goran Mijailović i direktor škole „Vojvoda Stepa Stepanović“ Dejan Josipović uručili su poklone dr Ivani Lucić, praunuci slavnog vojvode. Poklon je oslikao jednu slavnu, ali i pogubnu epohu srpskog naroda. Uručen je i portret Stepe Stepanovića oslikan četkicom učenika Milića od Mačve, nastavnika likovne umetnosti gospodina Mladenovića. Ivana Lucić se zahvalila gostima na poklonu i izrazila zadovoljstvo što joj je pripala čast da učenicima uputi reči dobrodošlice.

Posle obilska rodne kuće, đaci su posetili i spomenik podignut u čast Stepi Stepanoviću, a nakon toga su se uputili u Bogovađu i Čačak gde je vojvoda tokom života boravio.

Podelite vest: