„BANjIČKA ŠUMA“– SPOMENIK PRIRODE U SRED VOŽDOVCA

„Banjička šuma“ na Voždovcu je zaštićeno prirodno dobro, a njenom očuvanju i uređenju doprineće i sprovođenje ovogodišnje prolećne akcije čišćenja Beograda.

Uoči početka sprovođenja ove akcije, član Veća opštine Voždovac zadužena za ekologiju – Ana Ćirić, obišla je „Banjičku šumu“, kao značajan spomenik prirode na Voždovcu. Opština Voždovac podržala je i inicijativu da „Banjička šuma“ ponese naziv po legendarnom Džonu Timotiju Bajfordu, koji je proveo godine upravo u šetnji i proučavanju ove šume, a ujedno je i zaslužan za njeno stavljanje na listu zaštićenih dobara.

„Ona je stanište velikog broja retkih ptica, zelena oaza sa stazama za trčanje, koju koriste svi ljubitelji sporta i prirode. Zato je treba redovno održavati i čistiti, kako bi se sačuvale njene vrednosti i svi sadržaji koje poseduje“ – navela je Ana Ćirić.

Ujedno je najavila da od danas, 2. aprila,  na Voždovcu započinje velika zajednička radna akcija, u kojoj će, pored gradskih javnih preduzeća, Gradske opštine Voždovac i voždovačke Eko patrole, učestvovati i brojni volonteri, koji će svojim radom pomoći u čišćenju neuređenih ulaza, „divljih“ deponija, prilaza parkovima i zelenim površinama i drugih zapuštenih lokacija.

Do sada je u Gradsku opštinu Voždovac stigao veći broj prijava građana, a svi Voždovčani mogu i dalje do 15. aprila na mejl Eko patrole: ekopatrola@vozdovac.rs  da prijave lokacije u svom okruženju koje je potrebno urediti.

Podelite vest: