OBJAVLjEN SPISAK 1.500 LOKACIJA NA KOJIMA NIJE PLAĆENA NAKNADA ZA GRAĐEVINSKO ZEMLjIŠTE

logo_direkcijaDirekcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda J.P. objavila je SPISAK od oko 1.500 lokacija na kojima investitori duguju ukupno 26,7 milijardi dinara na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Izbegavanje plaćanja naknade prouzrokuje manje novca za izgradnju infrastrukture u Beogradu.

Prvi deo potraživanja od 11,1 milijardi dinara odnosi se na tužbe koje je Direkcija pokrenula prema dužnicima koji ne plaćaju ugovorene rate. Drugi deo potraživanja od 4,1 milijarde dinara odnosi se na dužnike koji su izgubili sudske sporove sa Direkcijom, a treću grupu od  11,5 milijardi dinara predstavljaju pravna lica nad kojima su pokrenuti stečajni postupci u kojima je Direkcija prijavila svoja potraživanja.

Direkcija preduzima sva zakonska sredstva da naplati potraživanja od investitora koji na ovakav način špekulišu i izbegavaju ugovorne obaveze, a njima se za period kašnjenja u plaćanju obračunava zatezna kamata u skladu sa propisima koji uređuju ovu oblast. Kako bi se zaustavio dalji obračun zatezne kamate, Direkcija je prošle godine pozvala investitore da kroz sudska poravnanja izmire svoje obaveze. S obzirom da se jedan broj investitora odazvao ovom pozivu, Direkcija je donela odluku da se i ove godine investitorima omogući sklapanje sudskih poravnanja.

Najveći deo dugovanja nastao je u periodu 2004-2011. godine korišćenjem zakonske mogućnosti da se prilikom sklapanja ugovora plati samo 10% ugovorenog iznosa, čime se sticalo pravo na građevinsku dozvolu i otpočinjanje izgradnje. Posle toga neki investitori su jednostavno prestajali sa plaćanjem, objekte su završavali i u određenom broju ih prodavali na tržištu nekretnina, a obaveze prema gradu su ostale neizmirene.

Direkcija je u spornim ugovorima pokušavala da naplati potraživanja korišćenjem instrumenata finansijskog obezbeđenja u vidu menica za fizička lica i ugovornih ovlašćenja za pravna lica, ali aktiviranjem ovih instrumenata nije se postizalo mnogo, jer se tako samo blokira račun dužnika, a potraživanje ostaje nenaplaćeno. Novim zakonskim odredbama o plaćanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na rate, investitori su dužni da kao sredstvo obezbeđenja dostave neopozivu bankarsku garanciju ili da uspostave hipoteku na objektu u korist grada Beograda, osim u slučaju ako grade porodični stambeni objekat do 200 m2.

Podelite vest: