OPŠTINA VOŽDOVAC INICIRALA HITNU REAKCIJU JAVNIH PREDUZEĆA I GRADSKIH ČELNIKA ZBOG URGENTNE SITUACIJE U RIPNjU

Kako bi se što hitnije rešio problem izlivanja fekalnih voda u zgradama oko fabrike „Minel“ u Ripnju, ponovo su danas na lice mesta izašli predstavnici Gradske opštine Voždovac, ali danas sa predstavnicima gradskog Sekretarijata za životnu sredinu, Sekretarijata za komunalno stambene poslove i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, koji su se odazvali urgentnom pozivu Opštine.

Predsednik Gradske opštine Voždovac Aleksandar Savić, danas je na ličnu inicijativu, shodno urgentnoj situaciji u Ripnju, održao sastanak sa direktorom Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislavom Popovićem i direktorom JKP „Beogradski Vodovod i kanalizacija“ Svetozarom Veselinovićem, sa kojima je razgovarao o načinima rešavanja ovog akutnog problema po građane pomenutog podavalskog naselja.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, zamenik gradskog sekretara za komunalno stambene poslove Dragana Kocić i član Veća opštine Voždovac zadužena za vodovod i kanalizaciju Ivana Tomić, zajedno sa žiteljima ovog naselja obišli su najugroženija mesta na kojima je nivo izlivenih fekalnih voda u stalnom porastu. Ispred JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ na terenu je bio i zamenik direktora Vlado Sekulić, sa ekipom koja je nastojala da utvrdi gde je došlo do zagušenja na kanalizacionoj mreži.

Sekretar Goran Trivan rekao je da Sekretarijat za zaštitu životne sredine nije nadležan za ovakav problem, ali je došao da pomogne, da se uz pomoć onih u čijoj je to nadležnosti, iznađe rešenje. Ovde je ozbiljno narušena životna sredina građana, što nije problem od juče, već on postoji već godinama, ali nije reagovano na vreme.

“Na zahtev opštine Voždovac ovde su došle službe u čijoj je ovo nadležnosti. Da bi se otklonio problem, potrebno je uključenje i Direkcije za gradsko građevinsko zemljište. Moramo svi da se uključimo kako bi se saniralo stanje životne sredine građana, kao i zagađenje zeljišta, zbog čega postoje i rizici od zaraznih bolesti. Beograd ima kapaciteta da reši ovakva pitanja, ali je veoma važno identifikovati ih na vreme i rešavati uzrok, a ne posledice. Takođe je problem što se, počev od septičkih jama do kanalizacionih instalacija, radilo nelegalno, a ne u skladu sa zakonom. Kada dobijemo tačan uzrok od Beogradskog vodovoda i kanalizacije, moći ćemo da iznađemo i rešenje problema”, rekao je Trivan.

Dragana Kocić navela je da Sekretarijat za komunalno stambene poslove, zajedno sa svojim građanima pokušava da učestvuje u rešenju problema. „Javno komunalno preduzeće „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i „Gradska čistoća“ već su izlazili na teren, mada se ovde radi o sistemu septičkih jama, koje nisu u redovnom održavanju ovih preduzeća. Ali s obzirom da problem poprima sve veće razmere, ovde smo danas zajedno da sa opštinom Voždovac nađemo rešenje, kako sada za ovu akutnu situaciju, tako i za neko trajnije rešenje“, rekla je Kocićeva.

Ivana Tomić, koja je prethodnih dana, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Savićem bila u stalnom kontaktu sa zabrinutim građanima i na ugroženim lokacijama, objasnila je da je došlo do izlivanja fekalnih voda u deset stambenih zgrada sa po devet stanova, gde je nivo vode negde i dva metra. Ivana Tomić naglasila je da, iako opština Voždovac nije nadležna, opštinsko rukovodstvo ne okreće glavu od problema i zato su alarmirani Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Sekretarijat za komunalno stambene poslove.

„Danas su oni sa nama na terenu i zajedno sa našim građanima pokušavamo da rešimo problem, kako bi locirali gde je došlo do zagušenja i otkud tolika količina fekalnih voda. Ovaj problem je postao alarmantan poslednjih deset dana, mada on postoji od ranije, ali niko nije reagovao“ – navela je Ivana Tomić.

Podelite vest: