DRUGI SASTANAK VOŽDOVAČKOG POSLOVNOG FORUMA

U sali Veća GO Voždovac 4. septembra 2014. god. održan je drugi sastanak predstavnika relevantnih državnih institucija i privrednika, čime je zatvoren ovogodišnji Voždovački poslovni forum.

Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Poreske uprave i Kluba privrednika Opštine Voždovac su prisutnim privrednicima pojasnili novoonastale zakonske izmene i odgovorili im na sve nedoumice u vezi sa poslovanjem.

Forum je otvorio koordinator projekta i savetnik predsednika Opštine Voždovac Vuk Mirčetić, pri čemu se zahvalio prisutnima na odzivu i istakao da Opština nastoji da ojača saradnju privatnog i javnog sektora. „Kako bismo poslodavcima približili zakonske izmene i time im pomogli, doveli smo predstavnike relevantnih državnih institucija koji stoje na raspolaganju za objašnjenja svih nedoumica. Sada ste na izvoru informacija, iskoristite to.“, kaže Mirčetić.

Predstavnica Ministarsta rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja Vesna Nikolić je prisutnima pojasnila novine u Zakonu o radu. Istakla je da su izmene operativne prirode, a da je jedna od najvažnijih promena obaveza poslodavca da ugovor o radu drži na radnom mestu zaposlenog, u suprotnom se pokreće prekršajni postupak.

Ispred PIO Fonda Momira Lalić je istakla da je glavna izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, usaglašavanje uslova sticanja prava na starosnu penziju između muškaraca i žena. „I osiguranik muškarac i osiguranik žena će odlazati u penziju sa 65 godina starosti i najmanje 15 godina radnog iskustva. Te izmene će postupno stupati na snagu do 2032. godine, kada ćemo se potpuno usaglasiti sa zakonskom regulativom EU“, izjavila je Lalić.

Da je jedan od ciljeva Foruma povezivanje privrednika i Opštine smatra Milan Kljajić iz Kluba privrednika Opštine Voždovac. „Opština je tu da čuje potrebe privrednika i pomogne im u njihovom ostvarenju.“ Kljajić je istakao i benefite članstva u Klubu privrednika, u koje spadaju učešća i promocija na sajmovima, pomoć pri izvozu robu, naročito na rusko tržište, kao i koordinacija sa Privrednom komorom.

O uslovima za povraćaj dela poreza i doprinosa, kao i o obavezama i pravima novozaposlenih radnika govorio je Dragan Pucar u ime filijale Poreske uprave na opštini Voždovac.

Program javnih poziva, na koje konkurišu poslodavci i u koje spadaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i subvencije, privrednicima je približila je Branka Radović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na sastanku je bilo reči i o planiranom Sajmu zapošljavanja na opštini Voždovac, na koji su pozvani svi zainteresovani privrednici. „Cilj Sajma nije promocija, već da zaista spojimo poslodavce i one kojima je posao potreban i na taj način smanjimo stopu nezaposlenosti. Ovo je samo jedan od projekata koji sprovodimo u izuzetnoj saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje“, istakao je Mirčetić.

Odgovorna oštinska vlast Gradske opštine Voždovac je prva na teritoriji Beograda sprovela ovakav projekat, a prema rečima organizatora, ovo je samo jedan od koraka u cilju smanjenja stope nezaposlenosti.

Podelite vest: