ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ЋИРИЛИЧНИ ЗАПИСИ”

Прва дама Србије, Драгица Николић, која се годинама бави иконописањем, отворила је у четвртак, 6. децембра 2012. године, у свечаној сали Градске општине Вождовац изложбу калиграфских радова “Ћирилични записи”, коју су приредиле калиграфкиње Центра за афирмацију „Минијатура“. Истичући да „Србија има заоставштину за вечност и памћење, а то је њен језик“, Николићева је подсетила да нам је Стефан Немања, отац Светог Саве у својим списима увек говорио да никада не смеју да се изгубе – душа, земља и језик.

Др Драган Вуканић, председник општине Вождовац, који је основао и помаже Школу калиграфије при вождовачкој Цркви Св. Краља Владимира, рекао је да Општина Вождовац и овом манифестацијом, као и низом досадашњих, показује да брине о нашој деци, али и да то ради са намером да нас подсећа шта Србија носи у својим коренима.

Калиграфкиње су током изложбе демонстрирале калиграфске вештине и лепо писање са гостима – учесницима Школе калиграфије при Храму Св. Јована Владимира на Вождовцу. Деца су пред посетиоцима изложбе показали како се пише старим писарским прибором – трском, гушчијим и челичним пером, као стари писари, на подлогама које сада ретко имамо прилике да видимо – ручно рађен папир, пергамент и тонирани папир.

У свечаном делу програма наступили су Српски православни појци који су извели Оче наш, химну, руско многољепствије и Востани Сербије и песник Добрица Ерић који је казивао своје стихове. Изложба је отворена поводом Славе Градске општине Вождовац Св. Андреја Првозваног који се обележава 13. децембра и трајаће до кр
аја децембра месеца.

Поделите вест: