VRAĆANjE INGERENCIJA OPŠTINAMA

Na konferenciji za novinare u Gradskoj opštini Voždovac saopšteno je da je alarmantna i nezadovoljavajuća situacija u odnosu Gradske uprave i nekih Gradskih opština, posebno kada je u pitanju Voždovac, koja potpuno parališe svaku inicijativu građana i efikasan rad opštinske uprave.

Istaknuto je da je neophodno vraćanje oduzetih nadležnosti Gradskim opštinama u najvažnijim oblastima – kada je u pitanju legalizacija objekata koja sada traje predugo, po pitanju zakupa zemljišta, izrade planova detaljne regulacije, izrade urbanističkih projekata i projekata preparcelizacije, rada matičnih službi i matičnih područja, a posebno većih ingerencija u izdavanju dozvola za sve male montažne objekte, balon hale, tezge, kioske, letnje i zimske bašte na koje se čeka dozvola iz Grada. Glomazna Gradska uprava neefikasno rešava i pitanje imovine, socijalne i dečije zaštite, inspekcije, komunalne policije i mnoštva drugih oblasti koje su od vitalnog značaja za građane Beograda ali se i osvetnički odnosi prema finansiranju gradskih opština na kojima Demokratska stranka nije na vlasti.

Predsednik opštine Voždovac dr Dragan Vukanić objasnio je da pune tri godine bezuspešno traži prijem kod gradonačelnika Beograda, što govori o bahatosti gradskih struktura. “Situacija je takva da je Voždovac kao druga po veličini prestonička opština, pretvorena u Uslužni centar grada Beograda, odnosno svedena na nivo mesne zajednice”, istakao je Vukanić i obelodanio da je opštinski budžet ugrožen velikim brojem dospelih izgubljenih sudskih presuda koje je izgubila Demokratska stranka godinama unazad, a koje sada pistižu na realizaciju. Dodao je i da opština nema mogućnosti da efikasno rešava nagomilane probleme svojih žitelja kada su u pitanju vodovod, kanalizacija, putna mreža i da utiče na donošenje Planova detaljne regulacije koji se donose bez konsultacija sa opštinom.

Načelnica Uprave opštine Biljana Živković je istakla neophodnost vraćanja ingerencija opštinama u navedenim oblastima, kako bi se pružila efikasnija usluga građanima Beograda. “Građani su oštećeni jer ne učestvuju u donošenju najvažnijih pitanja svog okruženja – počev od planova detaljne regulacije i urbanističkih projekata, do legalizacije objekata. Neophodno je vraćanje ingerencija opštinama zbog racionalizacije i uštede troškova”, objasnila je Biljana Živković.

Odbornik opštine Voždovac i predsednik odborničke grupe SNS mr Ljubiša Antonijević osvetlio je u kojoj meri oduzimanje nadležnosti opštinama pogubno utiče na rad sistema ustanova za obrazovanje i vaspitanje na opštini. Naime, Grad je ignorisao sve inicijaticve i predloge koje je upućivala opština Voždovac tokom poslednje tri godine, tako da se nalazimo u paradoksalnoj situaciji – stari sazivi školskih odbora u kojima se nalaze predstavnici stranaka koje su izgubile vlast na Voždovcu odlučuju o najvažnijim pitanjima, a opština ima obavezu kao lokalna samouprava da brine i realizuje sve probleme osnovnih škola. “Nema dogovora oko delegiranja novih članova u školskim odborima, niti efikasnog rešenja mnogobrojnih problema”, podvukao je Antonijević. Ova inicijativa Gradske opštine Voždovac za vraćanje nadležnosti lokalnim samoupravama biće upućena Skupštini grada na razmatranje.

Podelite vest: