MEŠTANI NEĆE GROBLjE JELEZOVAC U SVOM NASELjU

sastanak1Na inicijativu nezadovoljnih građana naselja Rakovica selo, Jajinci i Miljakovac, u zgradi opštine Voždovac, u četvrtak 01. novembra 2012. god. održan je sastanak sa predsednikom GO Voždovac dr Draganom Vukanićem. Na tom skupu predstavnici građana pomenutih naselja ponovili su svoje ranije zahteve protiv izgradnje groblja Jelezovac između stambenih naselja Jajinaca i Rakovica sela i planiranog naselja Sunčani breg u Rakovici.

S obzirom da Grad Beograd ne odstupa od planirane izgradnje groblja, predsednik dr Vukanić je građanima obećao punu podršku opštine Voždovac u cilju sprečavanja izgradnje groblja na toj lokaciji. Zajednički zaključak na sastanku je bio da se na predmetnoj lokaciji umesto groblja predvide sadržaji koji bi zadovoljili potrebe stanovništva kao što su sportsko-rekreativni, komercijalni sadržaji, stanovanje, zelenilo itd.

Nezadovoljstvo građana pomenutim rešenjem, inače, datira još od marta meseca ove godine, kada je na javnoj prezentaciji Nacrta plana detaljne regulacije groblja Jelezovac, održanoj 16. marta 2012. god. u opštini Voždovac, istaknuto da bi se izgradnjom ovakvog gradskog groblja značajno pogoršali uslovi stanovanja u navedenim naseljima. Tom prilikom meštani su naveli da već imaju svoje mesno groblje koje zadovoljava njihove potrebe,  da postojeća infrastruktura nema kapacitet ni za sadašnje potrebe stanovnika i takođe istakli da se u neposrednoj blizini planiranog groblja nalazi spomen park Jajinci gde je u toku Drugog Svetskog rata sahranjeno između 80 000 i 100 000 žrtava.

Podelite vest: