POSETA PREDSEDNIKA OPŠTINE POVODOM LJUDSKIH PRAVA

Povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, predsednik opštine Voždovac Goran Lukačević je u utorak, 9. decembra o.g. sa svojim saradnicima na poziv Asocijacije za promovisanje inkluzije (API) Srbije, posetio osobe sa invaliditetom i intelektualnim teškoćama koje stanuju u dve stambene zajednice u Bul. oslobođenja na Banjici. Ova Asocijacija je tom prilikom izrazila zahvalnost za podršku i finansijsku pomoć Opštini Voždovac, kao i u aktivnom promovisanju i ostvarivanju prava osoba sa intelektualnim teškoćama na život u otvorenoj sredini.

U jednoj od zajednica se nalazi i DANIJELA JOVANOVIĆ, prva žena sa invaliditetom koja je osvojila vrh Evrope-Elbrus i koja se sada priprema za osvajanje Akonkagve – najvišeg vrha Južne Amerike (preko 7.000m). Danijela i njeni sustanari Dragan Životić, Marinko Šokac i Eufenija Grgur su uspeli uz pomoć edukovanih domaćica i stručnog tima, da razviju visok stepen samostalnosti i samopouzdanja, tako da su sada svi radno angažovani, u slobodno vreme se bave i sportskim aktivnostima po sopstvenom izboru (stoni tenis, plivanje, planinarenje, fudbal…). Oni su prva grupa osoba sa invaliditetom i intelektualnim teškoćama koje su kroz program „Stanovanja uz podršku“, izmeštene iz Doma za decu i omladinu ometenu u mentalnom razvoju – Sremčica u stanove na Voždovcu.

Prilikom posete predsednik API Srbije Dragan Lukić, predao je predsedniku Goranu Lukačeviću zahvalnicu i dogovorena je dalja saradnja i podrška opštine Voždovac ovakvim i sličnim programima.

Podelite vest: