OPŠTINA VOŽDOVAC U PROJEKTU „MILION KNjIGA ZA SRBIJU“

Danas je u holu Gradske opštine Voždovac postavljen boks za donaciju publikacija u okviru projekta „Milion knjiga za Srbiju“, gde će građani koji to žele narednih nedelja moći da donesu svoje knjige i drugu literaturu koja im više nije neophodna i tako pomognu brojne biblioteke širom Srbije.

Sa željom da što više knjiga stigne u ruke čitalaca, projekat su podržali Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ i Gradska opština Voždovac – prva Opština u Srbiji koja se priključila ovoj akciji.

Ispred opštine Voždovac, Vuk Mirčetić navodi da je danas bitan dan za kulturu i tradiciju na Voždovcu, u koje Opština želi da još više da ulaže. „Još jedan od dogovora sa Udruženjem „Adligat“, u okviru kojeg postoji Muzej knjige i putovanja, uspešno je realizovan. Svi građani će moći u opštinskom holu da ostave knjige koje žele da doniraju Muzeju knjige i Biblioteci koja broji preko milion jedinstvenih naslova. Koristim priliku da se zahvalim Viktoru na inicijativi, građanima koji su već danas došli i doneli knjige, kao i donatorima iz Nemačke koji su ovde sa nama  da pomognu Projekat“ – rekao je Mirčetić.

Viktor Lazić, direktor Udruženja „Adligat“, navodi da se akcija sakupljanja literature iz različitih oblasti, sprovodi radi stvaranja što kvalitetnijeg fonda Udruženja, u okviru kojeg radi Biblioteka Lazić, ali i kako bi se pomoglo drugim bibliotekama. „Do sada smo podelili pola miliona knjiga u preko 300 biblioteka širom Srbije i regiona. Pomažemo svakoj knjizi da pronađe svoj put do čitalaca. Svi koji žele da dođu do knjiga mogu da upute molbu putem veb sajta http://www.adligat.rs/, nikoga još nismo odbili“ – poručuje Viktor Lazić, deveta generacija porodice Lazić koja sakuplja knjige.

Biblioteka Lazić, zvanično osnovana još 1882. godine, najtrajnija je srpska porodična biblioteka. Od 2012. godine otvorena je za javnost, a nalazi se na Banjici u Ulici  Josipa Slavenskog 19a. Muzej knjige na Banjici prikuplja knjige uz pomoć SANU, Udruženja književnika Srbije, Narodne biblioteke Srbije, brojnih izdavača i drugih prijatelja.

Podelite vest: