ALEKSANDAR VUČIĆ NA OTVARANjU NOVOG UČENIČKOG BLOKA I FISKULTURNE SALE U OŠ „VOJVODA STEPA“ PORUČIO DECI: „ISKORISTITE NOVE UČIONICE NA PRAVI NAČIN!“

Voždovačka Osnovna škola „Vojvoda Stepa“ stara 123 godine, konačno je  dobila svoju prvu fiskulturnu salu, kao i novi prostor školske zgrade, sa 13 savremeno uređenih učionica. Sala za fizičko opremljena je dodatnim spravama za vežbanje, a kabineti računarskom opremom, audio i video opremom i nastavno tehničkim sredstvima.

Svečanom otvaranju novih prostorija škole prisustvovao je predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da Vlada ulaže u mlade, da je za rekonstrukciju voždovačke škole izdvojeno 1,6 miliona evra, dodavši da se trenutno za 240 objekata u Srbiji radi projektna dokumentacija ili je rekonstrukcija u toku. On je deci poručio da im nisu najbolji prijatelji oni koji im govore da ne uče i da ne rade. „Iako se nekada ljutite na tate i mame, kada kažu da zagrejete stolicu i učite još više, moj savet je da naterate sebe da učite i radite jer ćete biti uspešniji u budućnosti“ – poručio je Vučić.

On je istakao i da je vreme da se u ovom delu Beograda izgradi i novi vrtić i nova zgrada za predškolsku decu, a učenicima je rekao da se lepo igraju u fiskulturnoj sali, ali i da iskoriste 13 novih učionica na pravi način. „Tuče, nasilje i problemi ne rešavaju ništa, samo rad i sloga su ono što će vas dovesti do boljih rezultata. Da budete uspešniji od nas, da vaša generacija bude bolja i da Srbiji donesete još veću sreću i uspeh“ – poručio im je predsednik Vlade RS.

Presecanjem vrpce, svečano je otvorena školska zgrada, koju su potom obišli premijer Srbije, ministri u Vladi RS, gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa saradnicima, predsednik Gradske opštine Voždovac Aleksandar Savić sa saradnicima i direktor Škole Nebojša Životić.

Kumodraška škola postoji od 1894. godine, i ima preko 900 učenika koji nikada nisu imali fiskulturnu salu, a za potrebe odvijanja fizičkog vaspitanja, škola i Sekretarijat su plaćali 6 miliona dinara godišnje obližnjoj privatnoj hali.

Ekspertizom Sekretarijata za obrazovanje naloženo je 2008. godine da se odvojeni objekat škole ukloni, jer je krajem 70-ih godina sagrađen od štetnog po zdravlje, azbestnog materijala. Sve vreme do jeseni 2015. godine, taj deo zgrade koristili su učenici, jer su se tu nalazili: produženi boravak, specijalna odeljenja, biblioteka, kuhinja sa trpezarijom i računovodstvo.

Škola je ušla u projekat Evropske investicione banke i Ministarstva prosvete, pod nazivom „Program modernizacija škola u Srbiji“. Uslov da se potpiše protokol bio je da se reši imovina škole. Opština Voždovac odrekla se prava svojine na parcelama na kojima je planirana gradnja u korist Grada Beograda, a sve u cilju dobijanja građevinske dozvole. U proleće 2014. godine Privremeni organ grada Beograda potpisao je svoje obaveze i tada počinju radovi. U julu 2016. godine zgrada koja je izgrađena od azbesta je srušena i počeli su radovi, koji su okončani početkom ove godine.

Podelite vest: