ZLATNIK IVANI ĐORĐEVIĆ

Posle jučerašnjeg osvećenja krstova na hramu Sv. Despota Stefana na Avali, danas, na najradosniji Hrišćanski praznik Božić, najmlađim stanovnicima podavalskih područja priređen je tradicionalni pravoslavni običaj – lomljenje božićne česnice, u kojoj je bio sakriven jedan zlatnik.

Neočekivano mnogo dece je sa radošću ispunilo novi hram posut slamom, simbolično kao na dan Hristovog rođenja i nestrpljivo se okupilo oko česnice, koju je kao domaćin pripremio i zlatnikom ukrasio Žarko Stijović, ugostitelj iz Belog potoka.

Posle zajedničke molitve „Oče naš“, koji su u glas izgovorila sva deca, sveštenici su pevali tropar „Roždestvo Tvoje, Hriste Bože naš“, dok su deca strpljivo držala desnu ruku na desnom ramenu i tako napravila živi lanac u celoj crkvi. Najbliži mališani vrteli su kolač sa sveštenicima i domaćinom slavlja, a pokazalo se da deca iz veronauke odlično znaju da pevaju tropar „Roždestvo Tvoje“, tako da se mali hram orio od radosnih glasova dece. Svi su dobili po jedno parče česnice, najpre najmlađi, pa onda i stariji.

Dobitnik zlatnika-Ivana DjordjevicDok je trajala podela parčića česnice, deca su pevala „Božić, Božić, Badnji dan, Blagog Hrista rođendan“ i nestrpljivo proveravala da li se baš u njihovoj ruci našao zlatnik. Zlatnik je dobila Ivana Đorđević, student iz Rakovica sela.

Domaćin za sledeću godinu se već zna, to je predsednik Gradske opštine Voždovac Aleksandar Savić.

Podelite vest: