RASKOŠNI TURISTIČKI POTENCIJALI OPŠTINE VOŽDOVAC

Turistička organizacija Beograda u saradnji sa Gradskom opštinom Voždovac za sve novinarske ekipe organizovala je danas poludnevni izlet koji ima za cilj promociju kulturnih blaga ove opštine. Grupa je prvo obišla rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu gde su ih sačekali i poželeli dobrodošlicu ispred Opštine Vuk Mirčetić i predsednik MZ „Kumodraž selo“ Dragan Životić. Pored istorijskog značaja, ova kuća je primer narodne arhitekture koja ima arhitektonsku i etnografsku vrednost.

„Gradska opština Voždovac kao institucija koja vodi računa o svojoj kulturi i tradiciji trudi se da čuva i promoviše znamenitosti na svojoj teritoriji. Tako se danas nalazimo u kući vojvode Stepe Stepanovića, koja je obnovljena i ponovo dostupna za posetioce zahvaljujući angažovanju predsednika Opštine Aleksandra Savića i člana Gradskog veća Ivane Tomić. Zajednička ideja Opštine i TOB-a jeste upravo da se znamenitosti na Voždovcu uvrste u turističke ponude i zato smo danas ovde“ – rekao je okupljenima Mirčetić.

Posle kuće vojvode Stepanovića, novinari i predsednik MZ „Beli potok“ Dragan Ilić obišli su toranj na Avali. Sve zainteresovane je sa znamenitostima Avale upoznala Jelena Dimitrijević Gajić, savetnik za Avalski toranj.

„Opština Voždovac i  JP Emisiona tehnika i veze tvorci su projekta rekonstrukcije kompleksa Avalski toranj koji je odobren od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 32 miliona dinara. U toku su radovi na izgradnji etno galerije, suvenirnice, dečjeg i fitnes parka, terena za košarku i odbojku i kafića na otvorenom“ – kazala je Jelena.

Turistička organizacija Beograda u svom programu rada uvrstila je i razvoj novih turističkih proizvoda i programa kao što je deo ponude etno selo Amerić, seosko domaćinstvo u GO Mladenovac. „Ovo je svakako zanimljivo školskoj deci u vidu jednodnevnih ekskurzija ali i svima koji bi da se vrate u prošlost, to mogu nedaleko od kuće ukoliko dođu ovde“ – poručio je v.d. direktora TOB Miodrag Popović.

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa veštinama mačevanja i obiđu domaćinstvo koje ima izgled izvornih i starih kuća i pokućstva.

 

Podelite vest: