„DANI EVROPSKE BAŠTINE“ POČELI NA VOŽDOVCU OBILASKOM ZNAMENITOSTI

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine” Gradska opština Voždovac  organizovala je obilazak znamenitosti na Voždovcu. Grupa zainteresovanih građana obišla je danas rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića, rudnik „Crveni breg”, crkvu na Avali – Sv. despot Stefan Lazarević i Avalski toranj.

Ispred Gradske opštine Voždovac grupu građana u obilazak znamenitosti poveo je Vuk Mirčetić, koordinator manifestacije. Pozdravivši prisutne, pozvao je sve građane da se pridruže narednom obilasku koji se organizuje u okviru iste manifestacije, u petak 30. septembra i podsetio da se mogu informisati  putem opštinskog sajta www.vozdovac.rs, dok se prijave vrše preko Turističkog informativnog centra na telefone 011/2635-622, 2011/635-343.

Na početku ovog izleta građani su obišli rodnu kuću slavnog vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu. Na samom ulasku goste su dočekala deca odevena u  narodnu nošnju, a zatim su svi zajedno obišli objekat Spomen kompleksa.

Potom su posetili rudnik  olova, cinka i srebra „Crveni breg” na Avali, gde su imali priliku da  vide opremu i alat koji se koristio kroz istoriju u rudniku (svetiljke, zaštitnu opremu, bušaći alat i mehanizaciju). Tura je obuhvatala i sam obilazak jame, odnosno drugog horizonta rudnika u dužini od oko 350 metara. Prilikom razlgedanja jame posetioci su imali mogućnost da vide različite tipove podgrade koja se koristi u rudarstvu, veći broj rimskih radova, kao i pećinski nakit i stalaktite. Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Rade Tokalić pojasnio je da je rudnik otvoren između 1886. i 1887. godine, a da se poslednja eksploatacija ruda vršila sve do 1953. godine, kada rudnik prestaje sa proizvodnjom i počinje da se koristi za nastavu Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

U nastavku izleta, građani su  posetili crkvu brvnaru na Avali, posvećenu despotu Stefanu Lazareviću, koja je nedavno podignuta na mestu srednjovekovnog grada Žrnova, čiji su ostaci minirani 1934. godine. U ovom utvrđenju postojala je i crkva koju je sagradio upravo despot Stefan Lazarević.

Posetioci su potom obišli izložbu JP „Emisiona tehnika i veze“, a na kraju izleta uživali u panorami Voždovca sa Avalskog tornja.

Podelite vest: