„ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“ ПОЧЕЛИ НА ВОЖДОВЦУ ОБИЛАСКОМ ЗНАМЕНИТОСТИ

У оквиру манифестације „Дани европске баштине” Градска општина Вождовац  организовала је обилазак знаменитости на Вождовцу. Група заинтересованих грађана обишла је данас родну кућу војводе Степе Степановића, рудник „Црвени брег”, цркву на Авали – Св. деспот Стефан Лазаревић и Авалски торањ.

Испред Градске општине Вождовац групу грађана у обилазак знаменитости повео је Вук Мирчетић, координатор манифестације. Поздравивши присутне, позвао је све грађане да се придруже наредном обиласку који се организује у оквиру исте манифестације, у петак 30. септембра и подсетио да се могу информисати  путем општинског сајта www.vozdovac.rs, док се пријаве врше преко Туристичког информативног центра на телефоне 011/2635-622, 2011/635-343.

На почетку овог излета грађани су обишли родну кућу славног војводе Степе Степановића у Кумодражу. На самом уласку госте су дочекала деца одевена у  народну ношњу, а затим су сви заједно обишли објекат Спомен комплекса.

Потом су посетили рудник  олова, цинка и сребра „Црвени брег” на Авали, где су имали прилику да  виде опрему и алат који се користио кроз историју у руднику (светиљке, заштитну опрему, бушаћи алат и механизацију). Тура је обухватала и сам обилазак јаме, односно другог хоризонта рудника у дужини од око 350 метара. Приликом разлгедања јаме посетиоци су имали могућност да виде различите типове подграде која се користи у рударству, већи број римских радова, као и пећински накит и сталактите. Професор Рударско-геолошког факултета Раде Токалић појаснио је да је рудник отворен између 1886. и 1887. године, а да се последња експлоатација руда вршила све до 1953. године, када рудник престаје са производњом и почиње да се користи за наставу Рударско-геолошког факултета у Београду.

У наставку излета, грађани су  посетили цркву брвнару на Авали, посвећену деспоту Стефану Лазаревићу, која је недавно подигнута на месту средњовековног града Жрнова, чији су остаци минирани 1934. године. У овом утврђењу постојала је и црква коју је саградио управо деспот Стефан Лазаревић.

Посетиоци су потом обишли изложбу ЈП „Емисиона техника и везе“, а на крају излета уживали у панорами Вождовца са Авалског торња.

Поделите вест: