OTVORENA ŠKOLA JAVNIH POLITIKA I LOKALNE SAMOUPRAVE

IMG_20160426_190418U utorak, 26.04. 2016. godine u organizaciji Grupe za analizu i kreiranje javnih politika i Kancelarije za izučavanje javne uprave i lokalne samouprave, a pod pokroviteljstvom GO Voždovac, otvorena je „Škola javnih politika i lokalne samouprave“.

Školu je otvorila predsednica Grupe za analizu i kreiranje javnih politika, Tamara Vukov, koja je učesnicima poželela dobrodošlicu i zahvalila se na interesovanju za ovaj projekat koji se bavi važnom temom i utiče na kvalitet života svih građana u zajednici.

FB_IMG_1461750804227

Učesnicima se ispred GO Voždovac obratio Milan Todić, koji je predstavio rad Opštine i pozvao sve učesnike ukoliko imaju predloge za neki projekat koji bi mogao da se realizuje uz saradnju Opštine da se bez ustručavanja obrate opštinskoj Upravi. Prisutnima se obratila i predsednica UO Kancelarije za izučavanje javne uprave i lokane samouprave Tanja Todorović, koja je predstavila aktivnosti Škole kojima će se učesnici baviti.

Prvo interaktivno predavanje o Teoriji i praksi lokalne samouprave, Sistemu lokalne samouprave u Srbiji i Položaju Grada Beograda i gradskih opština, održao je Boban Stojanović, doktorand na Fakultetu političkih nauka.

FB_IMG_1461750785603Na ovom predavanju učesnici su imali prilike da čuju kako to lokalna samouprava funkcioniše, kakva je razlika između lokalne samouprave i gradske opštine, na koji način se finansiraju jedinice lokalne samouprave, kakvi su odnosi između Grada Beograda i gradskih opština i sl.

Drugo predavanje otvorio je Miloš Hrkalović, doktorand na Fakultetu političkih nauka, a ono je bilo posvećeno Stalnoj konferenciji gradova i opština, ispred koje je govorio Generalni sekretar oranizacije Đorđe Staničić. Gospodin Staničić je predstavio detaljan rad organizacije i pričao o odnosima koji kroz organizaciju imaju lokalne samouprave u Srbiji.

FB_IMG_1461750791375Cilj projekta je da se učesnici, kroz pohađanje inetraktivnih predavanja, radionica i simulaciju rada, bliže informišu o načinu na koji lokalna samouprava, u ovom slučaju jedna gradska opština funkcioniše, o značaju i pravcu reforme lokalne samouprave, kao i da kroz obilazak opštine steknu praktična znanja o tome na koji način rade opštinske službe. Pored teme kakva je lokalna samouprava, učesnici će imati prilike da čuju i o javnim politikama kao i da kroz rad sa mentorima nauče kako da anliziraju i pišu predloge javnih politika.

FB_IMG_1461750820263Učesnici će imati jedinstvenu priliku da prisustvu konstitutivnoj sednici GO Voždovac, koja će biti održana nakon nedavno završenih izbora. Poslednja aktivnost kojom će se zaokružiti ciklus Škole biće i sama simulacija Skupštine opštine GO Voždovac na kojoj će biti predstavljeni predlozi javnih politika koji su izradili učesnici Škole.

Podelite vest: