ODRŽANA AKADEMIJA „STEPI U ČAST“

U CKS „Šumice“ održana je u subotu, 14. marta 2015. godine, akademija posvećena velikanu srpske istorije sa početka XX veka, vojvodi Stepi Stepanoviću.

Manifestaciju posvećenu 159-toj godišnjici rođenja Stepe Stepanovića organizovali su Podružnica saveza Potomaka ratnika 1912-1920. Jajinci, Udruženje „Vojvoda Stepa Stepanović“, Gradska opština Voždovac, kao i Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika Voždovac od 1912-1920., ispred koga se obratio i sve prisutne pozdravio Dragan Spasić, predsednik Odbora.

Akademiju je svečano otvorio hor OŠ „Jajinci“ uz intonaciju himne Bože pravde i pesme Tamo daleko, pod dirigentskom palicom profesora muzike Radojke Ignjatović. Nakon izvođenja himne, prisutnima se obratio član Veća opštine Voždovac Miloš Stojanović, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što mu je pripala čast da zvanično otvori akadamiju i ukaže na značaj dela velikana Stepe Stepanovića, i zahvalio se prisutnima i svim organizacijama koje baštine sećanja na bogatu istoriju srpskog naroda.

Akademik pukovnik Rade Rajić u govoru posvećenom Stepi, napravio je analogiju sa velikanima tog doba i ukazao na značaj njihovih hrabrih dela i veština koje su pokazali na bojnom polju tokom Prvog svetskog rata. Takođe, pukovnik Rajić napravio je paralelu sa savremenim dešavanjima i iskušenjima pred kojima se Srbija nalazi u savremenom svetu.

Program su oplemenili i upotpunili solisti hora pesmama Vezak vezla djeva Marija i Sitan kamen do kamena; recitatori OŠ „Jajinci“ sa pesmama Plava grobnica – Milutina Bojića, Svetli grobovi – Jovana Jovanovića Zmaja i Otac i sin – Đure Jakšića; dečiji i omladinski ansambal KUD-a Milan Đ. Milećević iz Ripnja, spletom bunjevačkih igara i igrama iz okoline Niša, kao i mladi guslar Aleksa Vujačić koji je posvetio pesmu Gavrilu Principu.

Podelite vest: