U OPŠTINI VOŽDOVAC PRVI CENTAR ZA MEDIJACIJU U LOKALNOJ ZAJEDNICI U SRBIJI

U petak, 26. septembra 2014. godine, u Svečanoj sali Gradske opštine Voždovac, potpisan je sporazum o saradnji i osnivanju prvog centra za medijaciju – rešavanje sukoba mirnim putem u lokalnoj zajednici, između GO Voždovac i organizacije Partneri za demokratske promene Srbija.

Prisutnima je održana prezentacija povodom početka projekta „Lokalni ombudsman i medijacija“, koji se sprovodi uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Sporazum su potpisali Aleksandar Savić, predsednik Gradske opštine Voždovac i Blažo Nedić iz organizacije Partneri za demokratske promene Srbija. Svečanosti je prisustvovao i savetnik u Ambasadi Kraljevine Holandije u Srbiji Aleksandar Momirov.

Na početku prezentacije, prisutnima se obratio Aleksandar Savić, predsednik Gradske opštine Voždovac, izrazivši podršku opštine Voždovac ovom projektu, koji će biti od značaja za građane Voždovca.

Blažo Nedić iz organizacije Partneri za demokratske promene Srbija, predstavio je projekat „Lokalni ombudsman i medijacija“ kao i projektne aktivnosti koje imaju za cilj lakše, brže i efikasnije rešavanje konflikata u lokalnim zajednicama putem medijacije.

Zlatko Marosiuk, predsednik Udruženja lokalnih ombudsmana, predstavio je dosadašnji rad Udruženja i naglasio važnost ovakvog projekta za rad lokalnih ombudsmana.

Vesna Gojković, zaštitnica građana Gradske opštine Voždovac, prenela je prisutnima svoja dosadašnja iskustva rešavanja sukoba mirnim putem između građana sa Voždovca, kao i njihovu zaniteresovanost da pristupe budućem postupku medijacije.

Cilj ove aktivnosti je pružanje besplatnih usluga medijacije – posredovanja građanima u lokalnoj zajednici, kao i korišćenje iskustava centra na Voždovcu koji će sa radom početi u januaru sledeće godine i njihovo multiplikovanje i primena u radu drugih opština na teritoriji Srbije.

Podelite vest: