PREDSEDNICA OPŠTINE VOŽDOVAC DOBILA PRIZNANjE ZA DOPRINOS OČUVANjU SRPSTVA

Predsednica Opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić, na Svesrpskom saboru održanom u organizaciji udruženja “Srpski vitezovi” primila je plaketu za zalaganje i doprinos u promovisanju tradicionalnih vrednosti, pravoslavlja, patriotizma i rodoljublja.

Ivana Tomić Ilić se primajući priznanje zahvalila organizatorima i prisutnima i posebno se obratila ratnim veteranima borcima Gardijske brigade Vojske Republike Srpske rečima da govoriti posle takvih junaka i ratnika nije lako.

“Opština Voždovac ima 200.000 stanovnika i mi se trudimo da našim naslednicima, najmladjima deci i mladima prenesemo prave vrednosti i da naša budućnost bude ponosna na našu prošlost. Svako dete na našoj opštini mora da zna ko su Vojvoda Stepa, Vasa Čarapić i Milunka Savić jer ti srpski junaci rodjeni su i živeli na Voždovcu. Nećemo biti manje moderni ako negujemo tradiciju, pravoslavlje, uspomenu na naše hrabre pretke. Rodna ravnopravnost ne mora da se uči iz modernih udžbenika, najbolju lekciju o položaju žena, njihovoj hrabrosti, odvažnosti i požrtvovanosti dala nam je naša heroina Milunka Savić čiji spomenik ćemo u petak otkriti baš tamo gde je živela u naselju Braće Jerković”, poručila je Tomićeva.

Ona je istakla da je Srbima u genima hrabrost a ne genocid kako to neki pokušavaju da predstave i da ćemo uvek slaviti naše borce i junake koji su se kroz istoriju viteški borili za Srbiju.

Osim Tomićeve plakete su dobili i predsednik Vlade RS Milorad Dodik,premijer Republike Srbije Milos Vucevic, ratni veterani Gardijske brigade vojske Republike Srpske, kapetan Dragan Vasiljković, posthumno je odlikovan Miloš Ćirković, kapetan Vojske Srbije koji je nakon povlacenja nase vojske sa Kosmeta 19 dana sam odolevao šiptarskim napadima i poginuo herojski na kućnom pragu, a plaketu za rad na širenju rusko-srpskog prijateljstva dobila je predstavnica ambasade Ruske Federacije u Srbiji Olga Vitorovna.

Svesrpsko saborovanje je manifestacija koja se tradicionalno svake godine 26. maja održava u hramu sv. Velikomučenika Lazara u Šidu.

Podelite vest: