ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ ВОЖДОВАЦ ДОБИЛА ПРИЗНАЊЕ ЗА ДОПРИНОС ОЧУВАЊУ СРПСТВА

Председница Општине Вождовац Ивана Томић Илић, на Свесрпском сабору одржаном у организацији удружења “Српски витезови” примила је плакету за залагање и допринос у промовисању традиционалних вредности, православља, патриотизма и родољубља.

Ивана Томић Илић се примајући признање захвалила организаторима и присутнима и посебно се обратила ратним ветеранима борцима Гардијске бригаде Војске Републике Српске речима да говорити после таквих јунака и ратника није лако.

“Општина Вождовац има 200.000 становника и ми се трудимо да нашим наследницима, најмладјима деци и младима пренесемо праве вредности и да наша будућност буде поносна на нашу прошлост. Свако дете на нашој општини мора да зна ко су Војвода Степа, Васа Чарапић и Милунка Савић јер ти српски јунаци родјени су и живели на Вождовцу. Нећемо бити мање модерни ако негујемо традицију, православље, успомену на наше храбре претке. Родна равноправност не мора да се учи из модерних уџбеника, најбољу лекцију о положају жена, њиховој храбрости, одважности и пожртвованости дала нам је наша хероина Милунка Савић чији споменик ћемо у петак открити баш тамо где је живела у насељу Браће Јерковић”, поручила је Томићева.

Она је истакла да је Србима у генима храброст а не геноцид како то неки покушавају да представе и да ћемо увек славити наше борце и јунаке који су се кроз историју витешки борили за Србију.

Осим Томићеве плакете су добили и председник Владе РС Милорад Додик,премијер Републике Србије Милос Вуцевиц, ратни ветерани Гардијске бригаде војске Републике Српске, капетан Драган Васиљковић, постхумно је одликован Милош Ћирковић, капетан Војске Србије који је након повлацења насе војске са Космета 19 дана сам одолевао шиптарским нападима и погинуо херојски на кућном прагу, а плакету за рад на ширењу руско-српског пријатељства добила је представница амбасаде Руске Федерације у Србији Олга Виторовна.

Свесрпско саборовање је манифестација која се традиционално сваке године 26. маја одржава у храму св. Великомученика Лазара у Шиду.

Поделите вест: