ЗАШТИТА КОМПЛЕКСА ПАРК ШУМЕ „СТЕПИН ЛУГ“

На иницијативу Завода за заштиту природе Србије организован је састанак на коме је испред Општине Вождовац присуствовао члан Већа задужен за екологију Драган Рајић као и представници Завода за заштиту природе Србије, представници „Србијашуме“ и Шумарског факултета. На састанку је било речи о дефинисању прелиминарних граница Споменика природе „Степин луг“. Након састанка присутни су обишли споменик културе – родну кућу Војводе Степе у Кумодраж селу.

Локалитет некада познат под називом „Титов Гај“, а данас „Степин Луг“, осмишљен је и уређен као меморијални комплекс парк шума,  у чијем су обухвату просторне целине и њихови делови: Степин луг, Баба Велка, Торлак и Јајинци. Са формирањем концепта комплекса парк шуме „Степин Луг“ започело се 1972. године, од стране Јавно-комуналног предузећа „Градско зеленилио“ Београд. Парк шума је 1991. године уступљена на управљање и чување Јавном предузећу „Србијашуме“, газдинској јединици „Авала“, која се о њему још увек активно стара.

Заштита комплекса парк шуме „Степин луг“ планирана је ради очувања природних вредности, структуре и квалитета шуме, земљишта и ваздуха, као и унапређења просторне целине која је важан део система градског зеленила и која примарно доприноси регулисању и побољшању микроклиматских услова и услова за одмор и рекреацију и као таква има изузетан биоеколошки и урбани значај за град Београд. Ново природно добро, чиниће део зеленог коридора града Београда и представљаће важну тачку одбране деградације природних вредности у његовом непосредном окружењу.

Поделите вест: