NAGRADA DEČJE KRITIKE „DOSITEJEVO PERO“ DODELjENA 26. PUT

Opština Voždovac ugostila je danas dobitnike nagrada „Dositejevo pero”, za knjige objavljene u 2022. godini. Na svečanoj akademiji na kojoj je Gudački orkestar  Muzičke škole „Petar Konjović“ izveo kompoziciju Varteksa Baronijana „Vostani Serbije“, prisutne je pozdravila i članica Veća Opštine Voždovac Bojana Jakšić. Ona je čestitala dobitnicima nagrada i zahvalila im se što tako predano pišu za naše najmlađe.

Ova prestižna nagrada, za koju književnik Božidar Pešev, predsednik Organizacije „Prijatelji dece Voždovca“kaže da je pisci najviše vole, dodeljuje se u dve kategorije: Najbolja knjiga za decu mlađeg uzrasta i Najbolja knjiga za decu starijeg uzrasta.

Članovi žirija za dodelu nagrade bili su učenici beogradskih osnovnih škola, prvenstveno sa teritorije opština Voždovca i Zemuna.

Najviše glasova dečjeg žirija mlađeg uzrasta i PRVU NAGRADU DEČJE KRITIKE I PLAKETU „DOSITEJEVO PERO“ dobila je knjiga ARČI PAS KOJI VOLI KNjIGE, Gorana Markovića(Pčelica, Čačak). Druga nagrada dodeljena je knjizi ZAGONETNI SLUČAJEVI INSPEKTORA TRAŽIĆA, Olivere Janković(Gradac, Raška), a dve ravnopravne treće nagrade osvojile su knjiga MASLAČKOVA MEDICINA, Milene Severović(Gramatik, Beograd) i knjiga NA VRH DIMA IZ DIMNjAKA, Duška Domanovića(Pčelica , Čačak).

Najviše glasova dečjeg žirija starijeg uzrasta i PRVU NAGRADU DEČJE KRITIKE I PLAKETU „DOSITEJEVO PERO“ dobila je knjiga MASAMBA LUTALICA, Gordane Maletić (Kreativni centar, Beograd). Druga nagrada pripala je knjizi BOKVICA, Milanke Stankić(Klet, Beograd) i čak pet knjiga je ovog puta dobilo ravnopravne treće nagrade:SUPERHEROJ IZ MOG KOMŠILUKA,  Nikolete Novak(Pčelica Čačak), KAKO SAM ZAVOLELA SVOJE IME, Sonje A. Vukomanović(Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Novo Sarajevo),ČUDA BOŽIJA, Aleksandra Miljevića(Dobrodetelj, Beograd), LEGENDE O TAJANSTVENOJ SRBIJI, Tatjane Kovačev(Pčelica, Čačak) i Zelenbabini darovi 3 – Novčić Sudbine, Ivane Nešić( Kreativni Centar, Beograd).

Pre 26. godina, 1997. godine, na inicijativu književnika Božidara Peševa  nagradu dečje kritike pokrenuli su  Organizacija Prijatelja dece Voždovca i Zemuna.

Ove godine bilo je 123 člana žirija koji su ocenjivali 39 naslova domaćih autora objavljenih u 2022. godini, 15 naslova za mlađi uzrast od I – V razreda osnovne škole i 24 naslova za stariji uzrast od V-VIII razreda osnovne škole.

Podelite vest: