НАГРАДА ДЕЧЈЕ КРИТИКЕ „ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО“ ДОДЕЉЕНА 26. ПУТ

Oпштинa Вождовац угостила је данас добитнике награда „Доситејево перо”, за књиге објављене у 2022. години. На свечаној академији на којој је Гудачки оркестар  Музичке школе „Петар Коњовић“ извео композицију Вартекса Баронијана „Востани Сербије“, присутне је поздравила и чланица Већа Општине Вождовац Бојана Јакшић. Она је честитала добитницима награда и захвалила им се што тако предано пишу за наше најмлађе.

Ова престижна награда, за коју књижевник Божидар Пешев, председник Организације „Пријатељи деце Вождовца“каже да је писци највише воле, додељује се у две категорије: Најбоља књига за децу млађег узраста и Најбоља књига за децу старијег узраста.

Чланови жирија за доделу награде били су ученици београдских основних школа, првенствено са територије општина Вождовца и Земуна.

Највише гласова дечјег жирија млађег узраста и ПРВУ НАГРАДУ ДЕЧЈЕ КРИТИКЕ И ПЛАКЕТУ „ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО“ добила је књига АРЧИ ПАС КОЈИ ВОЛИ КЊИГЕ, Горана Марковића(Пчелица, Чачак). Друга награда додељена је књизи ЗАГОНЕТНИ СЛУЧАЈЕВИ ИНСПЕКТОРА ТРАЖИЋА, Оливере Јанковић(Градац, Рашка), а две равноправне треће награде освојиле су књига МАСЛАЧКОВА МЕДИЦИНА, Милене Северовић(Граматик, Београд) и књига НА ВРХ ДИМА ИЗ ДИМЊАКА, Душка Домановића(Пчелица , Чачак).

Највише гласова дечјег жирија старијег узраста и ПРВУ НАГРАДУ ДЕЧЈЕ КРИТИКЕ И ПЛАКЕТУ „ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО“ добила је књига МАСАМБА ЛУТАЛИЦА, Гордане Малетић (Креативни центар, Београд). Друга награда припала је књизи БОКВИЦА, Миланке Станкић(Клет, Београд) и чак пет књига је овог пута добило равноправне треће награде:СУПЕРХЕРОЈ ИЗ МОГ КОМШИЛУКА,  Николете Новак(Пчелица Чачак), КАКО САМ ЗАВОЛЕЛА СВОЈЕ ИМЕ, Соње А. Вукомановић(Завод за уџбенике и наставна средства, Источно Ново Сарајево),ЧУДА БОЖИЈА, Александра Миљевића(Добродетељ, Београд), ЛЕГЕНДЕ О ТАЈАНСТВЕНОЈ СРБИЈИ, Татјане Ковачев(Пчелица, Чачак) и Зеленбабини дарови 3 – Новчић Судбине, Иване Нешић( Креативни Центар, Београд).

Пре 26. година, 1997. године, на иницијативу књижевника Божидара Пешева  награду дечје критике покренули су  Организација Пријатеља деце Вождовца и Земуна.

Ове године било је 123 члана жирија који су оцењивали 39 наслова домаћих аутора објављених у 2022. години, 15 наслова за млађи узраст од I – V разреда основне школе и 24 наслова за старији узраст од V-VIII разреда основне школе.

Поделите вест: