SEĆANjE NA ŽRTVE BANjIČKOG LOGORA

Polaganjem venaca na spomenik stradalima, u znak sećanja na žrtve Banjičkog logora u kojem je tokom Drugog svetskog rata život izgubilo nekoliko hiljada ljudi,  obeležena 79. godišnjica od zatvaranja logora „Banjica“.

Član Gradskog veća Jovan Jokić položio je venac na spomen obeležje, a zatim vence su položili i zamenik predsednice Opštine Voždovac Slobodan Simonović i članovi Veća Opštine Voždovac Dragan Rajić i Ljubiša Pejičić, članovi Gradskog odbora SUBNOR Beograd, opštinskih odbora SUBNOR-a Voždovac, Sopot, Stari grad, Savski venac, Zvezdara kao i predstavnici Udruženja šesta lička divizija. Minutom ćutanja odali su počast nevinim žrtvama.

Logor na Banjici, zvanično Logor „Dedinje“, bio je najveći koncentracioni logor na području okupirane Srbije i jedno od centralnih mesta u sistemu represije na Balkanu tokom Drugog svetskog rata. Osnovali  su ga nemački okupatori u julu 1941. godine. Kroz logor je tokom četiri ratne godine prošlo oko 30.000 zartvorenika. Banjica je bio sabirni i egzekucijski logor, a glavno stratište je bilo strelište u Jajincima gde je ubijen najveći broj logoraša. Poslednji zatočenik logor je napustio  5. oktobra 1944. godine.

Podelite vest: