СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ БАЊИЧКОГ ЛОГОРА

Полагањем венаца на споменик страдалима, у знак сећања на жртве Бањичког логора у којем је током Другог светског рата живот изгубило неколико хиљада људи,  обележена 79. годишњица од затварања логора „Бањица“.

Члан Градског већа Јован Јокић положио је венац на спомен обележје, а затим венце су положили и заменик председнице Општине Вождовац Слободан Симоновић и чланoви Већа Општине Вождовац Драган Рајић и Љубиша Пејичић, чланови Градског одбора СУБНОР Београд, општинских одбора СУБНОР-а Вождовац, Сопот, Стари град, Савски венац, Звездара као и представници Удружења шеста личка дивизија. Минутом ћутања одали су почаст невиним жртвама.

Логор на Бањици, званично Логор „Дедиње“, био је највећи концентрациони логор на подручју окупиране Србије и једно од централних места у систему репресије на Балкану током Другог светског рата. Основали  су га немачки окупатори у јулу 1941. године. Кроз логор је током четири ратне године прошло око 30.000 зартвореника. Бањица је био сабирни и егзекуцијски логор, а главно стратиште је било стрелиште у Јајинцима где је убијен највећи број логораша. Последњи заточеник логор је напустио  5. октобра 1944. године.

Поделите вест: