OBILAZAK RODNE KUĆE VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA I BANjIČKOG LOGORA U OKVIRU MANIFESTACIJE „DANI EVROPSKE BAŠTINE“

Dani Evropske baštine na Voždovcu nastavljeni su danas obilaskom kuće u kojoj se 1856. godine rodio slavni srpski vojvoda Stepa Stepanović, u Kumodražu. Vodič je upoznao građane sa ratničkom biografijom Stepe Stepanovića, koja je ilustrovana na panoima u unutrašnjosti  njegovog doma isečcima iz knjiga, fotografijama i podacima.

Kuća je ostala u autentičnim gabaritima iz vremena Stepinog rođenja, a u dvorištu su koš za kukuruz i slamu. Predmeti u kuhinji ilustruju skroman srpski dom onog veka, a stari i odlično očuvani vojnički sanduk je jedini lični predmet koji je Stepa koristio. Glavna ulica na Voždovcu nosi Stepino ime, kao i osnovna škola i kulturno umetničko društvo u Kumodražu, dok mu je u centru sela postavljen spomenik u prirodnoj veličina.

Ovom prilikom, građani su iskazali pijetet i prema žrtvama Banjičkog logora koji je bio mučilište u kome su nacisti zatvarali, tukli, mučili, zlostavljali i svakodnevno ubijali muškarce i žene, stare i mlade, pa i decu, Srbe, Jevreje i Rome.

Logor je formiran 5. jula 1941. godine u kompleksu stare kasarne 18. Pešadijskog puka „Kraljica Marija“ Vojske Kraljevine Jugoslavije i bio je najveći koncentracioni logor u okupiranoj Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

Ni u jednoj porobljenoj evropskoj zemlji nije bila propisana kvota po kojoj se za jednog poginulog nemačkog vojnika strelja sto ljudi kao u Srbiji. U tom sklopu Banjički logor je bio jedno od sabirališta u kome su okupacione vlasti držale pri ruci taoce, kojima su u svako doba mogli da dopune suludu kvotu za streljanje – sto Srba za jednog poginulog Nemca, a pedeset glava za jednog ranjenog nemačkog vojnika. To je bila osnovna namera njegovih osnivača.  Kroz ovaj zloglasni logor prošlo je 250 hiljada ljudi, od čega je 30 hiljada streljano na stratištu u Jajincima.

Građani će sutra, 24. septembra prošetati Bajfordovom šumom i saznati od vodiča za sve njene lepote, čime se završava ovogodišnja manifestacija „Dani evropske baštine“ na Voždovcu.

Podelite vest: