ОБИЛАЗАК РОДНЕ КУЋЕ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА И БАЊИЧКОГ ЛОГОРА У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“

Дани Европске баштине на Вождовцу настављени су данас обиласком куће у којој се 1856. године родио славни српски војвода Степа Степановић, у Кумодражу. Водич је упознао грађане са ратничком биографијом Степе Степановића, која је илустрована на паноима у унутрашњости  његовог дома исечцима из књига, фотографијама и подацима.

Кућа је остала у аутентичним габаритима из времена Степиног рођења, а у дворишту су кош за кукуруз и сламу. Предмети у кухињи илуструју скроман српски дом оног века, а стари и одлично очувани војнички сандук је једини лични предмет који је Степа користио. Главна улица на Вождовцу носи Степино име, као и основна школа и културно уметничко друштво у Кумодражу, док му је у центру села постављен споменик у природној величина.

Овом приликом, грађани су исказали пијетет и према жртвама Бањичког логора који је био мучилиште у коме су нацисти затварали, тукли, мучили, злостављали и свакодневно убијали мушкарце и жене, старе и младе, па и децу, Србе, Јевреје и Роме.

Логор је формиран 5. јула 1941. године у комплексу старе касарне 18. Пешадијског пука „Краљица Марија“ Војске Краљевине Југославије и био је највећи концентрациони логор у окупираној Србији током Другог светског рата.

Ни у једној поробљеној европској земљи није била прописана квота по којој се за једног погинулог немачког војника стреља сто људи као у Србији. У том склопу Бањички логор је био једно од сабиралишта у коме су окупационе власти држале при руци таоце, којима су у свако доба могли да допуне сулуду квоту за стрељање – сто Срба за једног погинулог Немца, а педесет глава за једног рањеног немачког војника. То је била основна намера његових оснивача.  Кроз овај злогласни логор прошло је 250 хиљада људи, од чега је 30 хиљада стрељано на стратишту у Јајинцима.

Грађани ће сутра, 24. септембра прошетати Бајфордовом шумом и сазнати од водича за све њене лепоте, чиме се завршава овогодишња манифестација „Дани европске баштине“ на Вождовцу.

Поделите вест: