OTVORENA OBILAZNICA OKO BEOGRADA

Ceremoniju povodom otvaranja deonice obilaznice oko Beograda od Straževice do Bubanj potoka predvodio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prisustvovali su još premijerka Ana Brnabić, članovi Vlade, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Azerbejdžana Kamil Hasijev, gradonačelnik Aleksandar Šapić kao i predsednici beogradskih opština. Ceremoniji je ispred Gradske opštine Voždovac prisustvovao prof. dr Nikola Ćurčić.

Predsednik Vučić je istakao da je obilaznica oko Beograda saobraćajnica od najvećeg značaja, jer, kako je rekao, postoji veliko takmičenje  u prihvatanju međunarodnog saobraćaja. – Biće tako dok Bugari i Rumuni ne urade nove mostove preko Dunava i dotle će nam ova obilaznica mnogo značiti i doneti mnogo novca u našoj kasi, iako smo morali to brže da uradimo – rekao je Vučić.

On je podsetio da je za kompletiranje prstena oko Beograda potrebno da se opbilaznica spoji sa Pančevom. – Sada imamo tri četvrtine tog prstena oko grada. Kada bude završen deo do Pančeva, završićemo veliki posao – poručio je Vučić i izrazio mišljenje da bi bilo dobro da se deo do Pančeva završi do 2028. godine.

Predsednik je predložio da obilaznica dobije ime po Milutinu Mrkonjiću i najavio da će deo obilaznice od tunela Straževica do Bubanj Potoka biti pušten u saobraćaj danas. Govoreći o daljim potezima vezanim za izgradnju obilaznice, Vučić je rekao da je na redu eksproprijacija zemljišta.

– Kod Vinče, Boleča, biće veliki izazov. Znate kako to naši ljudi rade, kad treba da plate porez na imovinu, oni plaćaju kao za poljoprivredno zemljište. A onda, kad gradiš put, traže pet puta više para, zato što je to onda građevinsko zemljište. Svaki metar autoputa je teško izgraditi, pogotovo sada u eri društvenih mreža – rekao je Vučić. Predsednik je posebno zahvalio predsednicima Kine i Azerbejdžana, čije su kompanije učestvovale u gradnji dela obilaznice.

Podelite vest: