SEOSKA SLAVA U KUMODRAŽU OBELEŽANA KAO U VREME NAŠIH PREDAKA

Kumodraž je danas obeležio hramovnu slavu Svete Trojice kao u vreme naših predaka. Stanovnici ovog mesta organizovali su šetnju od spomenika Vojvode Stepe do crkve Svete Trojice i tako ponovo oživeli tradicionalni i pravoslavni način obeležavanja ovog važnog praznika. Šetnju je zajedno sa građanima, članovima AKUD-a „Vojvoda Stepa“, srpskog viteškog reda „SVIBOR“ predvodila predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić i funkcioneri. Veliki broj građana uzeo je učešće želeći da vrati prave vrednosti i sve ono po čemu je Kumodraž bio prepoznatljiv.

Predsednica Opštine Ivana Tomić Ilić zahvalila se mnogobrojnim građanima što prepoznaju ovu ideju koja ima za cilj da se stari srpski običaji, u skladu sa modernim vremenom, prenesu budućim generacijama ali i da se ne zaboravi mesto gde je rođen i naš slavni vojvoda Stepa Stepanović.

Svečanost je, posle praznične liturgije, otvorena himnom Republike Srbije u izvođenju Hora „Vidovdan“, a onda i igrama AKUD-a „Vojvoda Stepa“.

Posebnu pažnju dobili su vitezovi „SVIBOR“ koji su poveli prisutne u srednji vek i prikazali im borbe uz muzičku podlogu i numere koje je izvodio gudački trio „Dinamika music“. Tradicionalnim pesmama publici su se predstavili Danica Krstić (vokalni solista) i Dejan Aksić (pijanista). Sva prisutna deca imala su priliku da se oprobaju u borilačkim veštinama u vidu radionica, a mališani su na radionici crtanja i slikanja uživali.

Naredne godine ova crkva obeležava 100 godina postojanja.

Podelite vest: