OPŠTINA VOŽDOVAC OBELEŽILA SVETSKI DAN ROMA

Povodom Svetskog dana Roma, u UVC „Šumice“ je održan prigodan muzičko-kulturni program koji je prikazao bogatstvo romske kulture i tradicije. Predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić čestitala je Svetski dan Roma i istakla značaj jednakih uslova za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje pripadnika romske zajednice na Voždovcu. Vrata Opštine Voždovac su svakodnevno otvorena za sve Rome, a dokaz tome je i Kancelarija za nacionalne manjine kojoj se uvek mogu obratiti sa predlozima ili problemima.

Koordinator Kancelarije za nacionalne manjine pri Opštini Voždovac Zvonko Mitrović pozdravio je prisutne i zahvalio se Opštini Voždovac na svesrdnoj pomoći romskoj populaciji. Organizaciji svečanosti pridružilo se i Udruženje građana “Glas manjine“. Okupljeni su imali priliku da čuju recitacije, informacije o Prvom svetskom kongresu Roma, muzičke numere, film „Bibijaka“ a za sam kraj i razmene mišljenja na organizovanom koktelu.

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila. Za himnu je izabrana pesma „Đelem, đelem“, a za zastavu odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Podelite vest: