ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ ОБЕЛЕЖИЛА СВЕТСКИ ДАН РОМА

Поводом Светског дана Рома, у УВЦ „Шумице“ је одржан пригодан музичко-културни програм који је приказао богатство ромске културе и традиције. Председница Градске општине Вождовац Ивана Томић Илић честитала је Светски дан Рома и истакла значај једнаких услова за образовање, здравствену заштиту и запошљавање припадника ромске заједнице на Вождовцу. Врата Општине Вождовац су свакодневно отворена за све Роме, а доказ томе је и Канцеларија за националне мањине којој се увек могу обратити са предлозима или проблемима.

Координатор Канцеларије за националне мањине при Општини Вождовац Звонко Митровић поздравио је присутне и захвалио се Општини Вождовац на свесрдној помоћи ромској популацији. Организацији свечаности придружило се и Удружење грађана “Глас мањине“. Окупљени су имали прилику да чују рецитације, информације о Првом светском конгресу Рома, музичке нумере, филм „Бибијака“ а за сам крај и размене мишљења на организованом коктелу.

Светски дан Рома обележава се 8. априла. За химну је изабрана песма „Ђелем, ђелем“, а за заставу одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.

Поделите вест: