VOŽDOVAČKI FORUM “ZNAČAJ OBUKA U ZAPOŠLjAVANjU MLADIH”

Voždovački forum „Značaj obuka u zapošljavanju mladih“ održanje danas na inicijativu Opštine Voždovac  u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Moderator Foruma narodni poslanik Vuk Mirčetić pohvalio je ideju da se mladima predoče mogućnosti koje su pred njima, ali i da postoji problem jer veliki broj mladih nije zainteresovan da učestvuje u aktivnostima koje su im namenjene. On je naglasio da su inkluzivnost sa jedne a diskriminacija sa druge strane jedan od uzroka njihove nezainteresovanosti i da na tome treba raditi.

Član Veća Opštine zadužen za privredu Milan Mratinković se zahvalio učesnicima skupa i napomenuo da je u odnosu na mart prošle godine na Voždovcu sad 1.200 manje nezaposlenih, a broj stanovnika je porastao za pet do šest hiljada. Takođe je naveo i da je veliki broj onih koji su u režimu tzv. voljne nezaposlenosti- to su oni koji posao traže samo u određenoj struci ili oblasti, bez želje da se dodatno obuče ili prekvalifikuju.

O važnosti povezanosti institucija i civilnog sektora, preduzeća i škola govorila je rukovodilac Nacionalne službe za zapošljavanje- Voždovac Željka Zelenović Vuković koja  je naglasila da je neophodno ustanoviti dodirne tačke i zajedničke imenitelje koji će unaprediti zapošljavanje mladih.

U svojim iskustvima su govorili preduzetnici, predstavnici udruženja „SPEH“„ Srcem za komšiju“, „Novi svet“, „Bibija“  a o formalnom i neformalnom obrazovanju koje na Voždovcu postoji govorile su direktorka SOŠO „Vožd“ Snježana Kojić i Snežana Mitić sa NU „Svetozar Marković“.

Na Forumu je zaključeno da je važno povezivanje institucija i razmena iskustva i prakse, kao i da se mladima omogući sticanje veština za 21 vek. Dogovoreno je da se pripremi konkretan predlog projekta kako ova ideja ne bi ostala na nivou inicijative, sa čime su se učesnici Foruma složili.

Podelite vest: