GO VOŽDOVAC VODI RAČUNA O SVOJIM SUGRAĐANIMA SA INVALIDITETOM

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svake godine 3. decembra sa ciljem da se promoviše puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom. Ovaj dan simbolizuje akcije koje bi trebalo preduzimati svakodnevno kako bi se stvorile zajednice koje su raznolike i prihvatljive za sve ljude.

Jedna milijarda ljudi, ili 15% svetske populacije, ima neki oblik invaliditeta. Prevalencija je veća u zemljama u razvoju, gde osobe sa invaliditetom češće imaju niži stepen obrazovanja, lošije zdravstvene ishode, niži nivo zaposlenosti i veće stope siromaštva.

Pandemija COVID-19 duboko je pogodila zajednice širom sveta, posebno osetljive grupe. Kako pandemija COVID-19 i dalje ima široko rasprostranjene efekte, postavlja se jedno pitanje: kako se možemo pozabaviti dugotrajnim sistemskim nejednakostima koje su sada još vidljivije?

Gradska opština Voždovac pažljivo vodi računa o svojim građanima koji imaju neki oblik invaliditeta što pokazuje i nedavna akcija koja je nakon molbe sugrađanke iz Jajinaca odmah uslišena i rešena postavljanjem rampe u zgradi u kojoj ona živi. Takođe, sugrađani sa invaliditetom mogu da se obrate svom predsedniku Skupštine stanara, predstavnicima mesnih zajednica ili na imejl adresu 𝗽𝗿𝗲𝗱𝘀𝗲𝗱𝗻𝗶𝗸@𝘃𝗼𝘇𝗱𝗼𝘃𝗮𝗰.𝗿𝘀 kako bi lokacije na kojima bi se rampe postavljale bile uvrštene za narednu godinu.

Podelite vest: