МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Јачање толеранције кроз међусобно разумевање култура, народа и људи суштина је обележавања Међунарoдног дана толеранције за који је Генерална скупштина Уједињених  нација прогласила 16.новембар.
Толеранција је вредност која се односи на разумевање и поштовање различитости друштва у коме живимо и један је од предуслова за остваривање људских права и борбу против дискриминације. Недостатак толеранције ствара предрасуде и доводи до дискриминације група људи или појединаца.

Као главни начин борбе против нетолеранције Уједињене нације истичу законодавни оквир, образовање, приступ информацијама, свест појединаца о повезаности њиховог понашања са појавом дискриминације, као и деловање на локалном нивоу. Дискриминација и маргинализација, уз неправду и насиље, најчешћи су облици нетолеранције.

Образовање младих од најранијег узраста кључно је за развој толеранције, која може ефикасно да се бори против насиља, дискриминације или маргинализације и да помогне да се отклоне страхови од непознатог и помогну младима да прихвате и поштују различитости.

Поделите вест: