NA VOŽDOVCU USPEŠNO OKONČAN PROJEKAT „EE OTPAD ODVOJI PRIRODU OSVOJI“

U okviru Evropske nedelje za smanjenje otpada koja se ove godine obeležava od 20-28. novembra biće nagrađene najuspešnije osnovne škole koje su učestvovale u projektu „EE otpad odvoji prirodu osvoji“.

Projekat koji sprovode Ekolozi bez granica podražan od strane GO Voždovac organizovan je u voždovačkim osnovnim školama „Filip Filipović“, „Janko Veselinović“, „Vasa Čarapić“ i „Jajinci“ sa ciljem promovisanje smanjenja otpada i podizanja svesti o otpadu kao resursu.

Učenici trećeg razreda sakupljali su istrošene baterije u posebnim kutijama obezbeđenim za tu svrhu, a prema projektu baterije se dalje predaju operateru opasnog otpada koji ih upućuje u reciklažne centre u EU, jer u Srbiji ne postoje postrojenja za reciklažu baterija.

Baterije predstavljaju opasan otpad po životnu sredinu zbog olova, kadmijuma i ostalih tečnih materija koje nepravilnim odlaganjem dospevaju u zemljište i dalje u eko sistem. Zato je suština ovog projekta da se mladi od nižih razreda osnovne škole obrazuju i upute u načine očuvanja životne sredine kako bi to postao deo njihove svakodnevice i stil života.

Podelite vest: