80 GODINA SEĆANjA NA SRPSKE ŽRTVE U DRUGOM SVETSKOM RATU

Danas se obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, kada su pre 80 godina nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima je ubijeno i 300 đaka i nastavnika Muške gimnazije.

Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra, na putu Kragujevac – Gornji Milanovac. Nacisti su tada imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika, a na osnovu naredbe nemačkog generala Franca Bemea od 10. oktobra, za jednog ubijenog Nemca streljaće se 100 Srba, dok će za ranjenog biti ubijeno 50. Odmazda je prvo izvedena 19. oktobra u okolnim selima, 20. oktobra je počela u Kragujevcu, a 21. oktobra đaci viših razreda gimnazije su odvedeni i ubijeni. Među njima su bila deca od petog do osmog razreda.

Prvo sećanje na žrtve zločina održano je 1944. godine, a spomen park Kragujevački oktobar osnovan je 1953. godine sa ciljem da očuva uspomenu na ubijene, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz razne memorijalne i umetničke manifestacije.

Veliki školski čas pored spomenika streljanim đacima i nastavnicima održava se od 1971. godine.

Podelite vest: