DAN POSVEĆEN JUNACIMA PRVOG I DRUGOG SVETSKOG RATA

U okviru manifestacije Dani evropske baštine Opština Voždovac organizovala je posetu Muzeju Banjičkog logora koji je posvećen uspomeni na zatočenike i žrtve nacističkog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata.

Posetioci su videli fotografije, lične predmete logoraša, originalne crteže, skice i ručne radove koji su nastali u vreme zatočeništva, među kojima su crteži Aleksandra Deroka i Miloša Bajića.

Posebno se izdvaja memorijalna sala u kojoj je rekonstruisan ambijent logoraške sobe, kao i samica u kojoj su zatvorenici mučeni.

Kroz ovaj logor je od jula 1941. godine do oktobra 1944. godine prošlo na desetine hiljada ljudi od kojih je nekoliko hiljada streljano na stratištu u Jajincima. Tačan broj žrtava se nikada neće saznati, jer je mnogo dokumentacije uništeno prilikom raspuštanja logora, a tela su prebačena na druga mesta. Dan kada je poslednji zatvorenik oslobođen bio je 5. oktobar, te se taj datum se uzima za obeležavanje sećanja na Banjički, ali i druge logore u Srbiji.

Prilikom obilaska rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića u kojoj je on rođen 1856. godine, posetioci su imali priliku da vide stalnu postavku o njegovoj vojničkoj karijeri .

Kuća je podignuta sredinom 19. veka u stilu starije moravske arhitekture,  ostala je u autentičnim gabaritima iz vremena Stepinog rođenja, a u dvorištu su koš za kukuruz i slamu. Predmeti u kuhinji ilustruju skroman srpski dom onog veka, a stari i odlično očuvani vojnički sanduk je jedini lični predmet koji je Stepa koristio.

Podelite vest: