NA DANAŠNjI DAN ROĐEN JE MILAN Đ. MILIĆEVIĆ

Milan Đ. Milićević (Ripanj, 4. jun 1831 — Beograd, 4/17. novembar 1908) bio je književnik, redovni član Srpskog učenog društva, član Akademije nauka u Petrogradu, Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, član Srpske kraljevske akademije u Beogradu, predsednik Srpskog arheološkog društva i jedan od osnivača Srpske književne zadruge.

Rođen je u Ripnju kod Beograda, od roditelja Jovana i Mitre 1831. godine. Pohađao je osnovnu školu u rodnom selu, a školovanje nastavio u Beogradu. Posle gimnazije završio je Bogosloviju u Beogradu, i zatim radio kao državni činovnik u raznim zvanjima: kao učitelj osnovne škole u Lešnici, pa u Topoli, sudski praktikant u Valjevu, a zatim je bio premešten u Beograd gde je službovao do kraja života i kao pisar.

Objavio je preko 100 književnih naslova, različite tematike. Glavno mu je delo “Kneževina Srbija” iz 1876. godine. Javlja se 1867. godine i kao sekretar Srpskog učenog društva u Beogradu. Bio je i jedan od članova osnivača i član prve Uprave Srpskog arheološkog društva 1883. godine. Bio je i osnivač i član Odbora Društva Svetog Save 1886. godine. Kraće vreme uređivao je službene Srpske novine, bio je bibliotekar Narodne biblioteke i državni savetnik. Uređivao je časopis „Škola“. Bio je jedan od sekretara Skupštine 1864. i Skupštine 1867. u Beogradu. Dodeljen mu je Orden Takovskog krsta i Orden Svetog Save. Po njemu je nazvana osnovna škola na Voždovcu.

 

Podelite vest: