POLAGANjEM VENACA OBELEŽEN DATUM ROĐENjA VOJSKOVOĐE STEPE STEPANOVIĆA

Povodom rođenja slavnog vojskovođe Stepe Stepanovića, danas je na njegov spomenik položio venac načelnik Uprave Gradske opštine Voždovac Marko Denčić u prisustvu meštana.

Pomen i počast je odata i ispred rodne kuće u Kumodražu. Venac su položili načelnik Marko Denčić i istoričar Čedomir Antić. Pored besede oca Sredoja Vranješa, starešine crkve Svete Trojice, prisutnima se obratio načelnik Denčić.

„Voždovčani su veoma ponosni na slavnog junaka i vojskovođu po kome jedna od glavnih ulica na Voždovcu nosi ime, kao i jedno veliko i novije naselje. Predsednica Opštine Ivana Tomić Ilić, rođena Kumodražanka, se jako zalaže da se zaslužni Voždovčani ne zaborave i da se Stepina rodna kuća za koju je zadužen Muzej grada Beograda uskoro obnovi“, rekao je  Denčić.

Istoričar Čedomir Antić naglasio je da su Srbi imali velike vladare i vojskovođe, ali da su se samo u jednoj generaciji pojavili veliki oficiri i ratnici. Bila je to generacija Stepe Stepanovića.

„Stepan se rodio u zemlji koja je postojala na tekovinama jednog velikog poraza koji se pokazao kao pobeda, a to su srpski ustanci. Pridružio se srpskoj vojsci nakon što je završio nekoliko razreda Gimnazije i već 1876. godine učestvovao je kao mlad podoficir u ratu za nezavisnost. Imao je priliku da učestvuje u srpskim pobedama i porazima. Posle dve godine postaje oficir i školuje se samo u Srbiji. Tokom 38 godina karijere prešao je 18 činova srpske vojske. Bio je nesalomivog duha“, rekao je Antić okupljenima.

Učenica Osnovne škole „Vojvoda Stepa“ Kristina Milutinović, pročitala je sastav o Stepi, a članovi AKUD-a “Vojvoda Stepa” Kumodraž u narodnim nošnjama odigrali koreografiju iz Šumadije.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i Stepina praunuka dr Ivana Lučić, praunuk Dragiša Stepanović, kustosi Muzeja grada Beograda Ivana Milošević i Goran Antonić, kao i meštani.

Podelite vest: