MEĐUNARODNI DAN SEĆANjA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Gradska opština Voždovac i žitelji Opštine se sa pijetetom sećaju žrtava Holokausta i čuvaju sećanje na znane i neznane koji su stradali tokom Drugog svetskog rata.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila je Rezoluciju  1. novembra 2005. godine kojom je 27. januar proglašen Međunarodnim danom sećanja na sve građane sveta koji su umoreni u Holokaustu i genocidu. Ovog dana, 1945. godine jedinice Crvene Armije oslobodile su zloglasni koncentracioni logor smrti, Aušvic – Birkenau u Poljskoj,  jedan od najvećih koji su nacisti stvorili u Drugom svetskom ratu. U gasnim komorama ove fabrike smrti umoreno je više od milion zatvorenika, uglavnom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Roma i Poljaka i pripadnika drugih naroda. Posle rata ovo stratište pretvoreno je u muzej.

Srbija je posvećena sećanju i očuvanju uspomene na postradale građane koji su umoreni na monstruozni način u ustaškim i nacističkim logorima u Jasenovcu i Donjoj Gradišci, kao i Topovske šupe na Autokomandi, Banjičkom logoru, na Sajmištu i nebrojenim znanim i neznanim jamama i logorima. Srpski narod nije prebrojao sve svoje žrtve ogromnog stradanja, posebno u prošlom veku, a istoričari su izneli podatak da je reč o nekoliko stotina hiljada umorenih ljudi, žena i dece. Čuvamo živo sećanje na postradale žrtve jer je to nacionalna dužnost i obaveza kako se zločin nikada više ne bi ponovio.

U koncentracionom logoru Topovske šupe koji se nalazio na Autokomandi i Banjičkom logoru vršena su masovna hapšenja i ubistva građana koji su pružili otpor nemačkoj okupaciji. Konačni broj stradalih nije poznat zbog toga što su nacisti prilikom povlačenja uništavali dokaze.

 

Podelite vest: