DAN RADOSTI U BAJFORDOVOJ ŠUMI

„Bajfordova šuma“ na Banjici, koja se prostire na preko 40 hektara, ugostila je danas mališane iz vrtića Petar Pan koji su posadili mladicu hrasta, donaciju JKP „Gradsko zelenilo“, u okviru manifestacije Dani evropske baštine.

Mališanima su se u akciji posvećenoj Džonu Bajfordu, pridružili izaslanik britanske ambasadorke u Srbiji Šan Makleod, drugi sekretar Ambasade gospodin Dominik Nil, član Veća Opštine Voždovac zadužen za ekologiju Dragan Rajić i supruga Timotija Džona Bajforda, Zorica Bajford.

Dominik Nil se zahvalio na pozivu i rekao da je srećan što ima toliko mnogo mladih ljudi koji žele da čuvaju ugodnu sredinu.

„Ja samo iz priče znam koliko je Timoti voleo Beograd i prirodu i mislim da zajednički zadatak svih nas jeste očuvanje prirode, gde god živeli“, naveo je Nil.

Član Veća Dragan Rajić je rekao da je doprinos Džona Bajforda Beogradu u očuvanju životne sredine veliki i da se Opština preimenovanjem Banjičke šume samo delimično odužila velikom piscu i reditelju.

„Opština Voždovac sa radošću se seća Džona Bajforda i sa ponosom smo uneli obilazak Bajfordove šume u program Dana evropske baštine, u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu. Zahvaljujemo se i najmlađim Voždovčanima koji su danas sa nama, u naporu da približimo delo jednog Britanca koji je voleo naše kulturno i prirodno nasleđe“, izjavio je Rajić u ime predsednice Opštine Ivane Tomić Ilić.

Zorica Bajford je podsetila koliko je Timoti voleo prirodu.
„On mi je pred kraj života rekao „najveće priznanje za mene, koje bih mogao da dobijem u Srbiji  je to da se ova šuma zove po meni“ a to se dogodilo zahvaljujući Opštini Voždovac“, rekla je Zorica Bajford. Ona je poručila deci da čuvaju i prirodu i da čuvaju sebe.

U amfiteatru Bajfordove šume nastupile su Ivana Trkulja i Mila Đumić od kojih su prisutni čuli „Himnu prirodi“, a program je završen šetnjom kroz Bajfordovu šumu, u pratnji vodiča iz JKP „Gradsko zelenilo“.

Bajfordova šuma se svrstava u zaštićeno područje treće kategorije, a naziv je dobila po režiseru, scenaristi i glumcu Timotiju Džonu Bajfordu, koji je bio glavni inicijator stavljanja šume na Banjici pod zaštitu. Šuma ima veliku biološku vrednost, povoljan geografski položaj, bogatu floru i faunu i stanište je za oko 70 vrsta ptica stanarica i selica.

Podelite vest: