POLOŽENI VENCI U SPOMEN-PARKU „JAJINCI“

Odavanjem počasti i polaganjem venaca stradalima, danas je održana državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih na strelištu u Jajincima.

Vence su položili premijerka Srbije Ana Brnabić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednica Gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić, predstavnici ministarstava, delegacija Generalštaba Vojske Srbije, delegacija SUBNOR-a, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, jevrejske zajednice u Srbiji, vojni izaslanici stranih ambasada u Beogradu i dr.

Premijerka Ana Brnabić obratila se prisutnima rečima da je na ovom mestu ubijeno više od 80.000 Srba, Jevreja, Roma, pripadnika NOR-a, antifašista…

„Poklanjamo se našim precima koji su se borili za ideale slobode i pravde. Njima, koji su ubijani samo zato što su bili različiti, zato što nisu iste etničke, verske ili ideološke pripadnosti kao njihove ubice. Istorijska istina je da smo kao narod u oba svetska rata bili na pravoj strani istorije. Rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i svi oni koji danas prihvataju štafetu istorije dobro znaju i pokazaju da oni koji su ovde pali nisu ginuli uzalud“, rekla je premijerka Brnabić.

Spomen-park „Jajinci“ podignut je na lokalitetu vojnog strelišta koje su koristile oružane snage Kraljevine Jugoslavije, a koje je tokom Drugog svetskog rata postalo mesto najvećeg stradanja nedužnog stanovništva na teritoriji okupirane Srbije.

Podelite vest: