PREDSEDNICA OPŠTINE VOŽDOVAC ODALA POČAST ŽRTVAMA BANjIČKOG LOGORA

Polaganjem venaca na spomenik stradalima obeležena je 76. godišnjica od zatvaranja logora „Banjica“ u kojem je život izgubilo oko 4.200 ljudi.
Predsednica GO Voždovac Ivana Tomić Ilić rekla je da su starije generacije pamtile zločine iz Drugog svetskog rata i da su o tome govorile svojim potomcima.

„Naša je obaveza da današnje generacije naučimo šta se događalo u istoriji ovog grada. Ko su bile sestre Bukumirović po kojima jedan vrtić na Voždovcu nosi ime – sestre koje su stradale u ovom logoru. Da im prenesemo da Ulica učiteljice Leontine Kraus nosi ime po veoma hrabroj ženi koja se protivila fašističkom režimu i koja je dala svoj život u zamenu za život najmlađeg logoraša na Banjici“, rekla je Tomić Ilić.
Ona je  istakla da se ne sme zaboraviti borba i otpor fašizmu zbog kojeg su logoraši bili uhapšeni i streljani, jer je to naš dug  i zalog za budućnost,  da čuvamo uspomenu na rodoljube koji su dali živote za otadžbinu.

Minutom ćutanja članovi SUBNOR-a, predstavnici Grada Beograda, članovi Veća Opštine Voždovac, članovi porodica ubijenih kao i svi prisutni, odali su počast nevinim žrtvama i položili vence na spomen obeležje.

Podelite vest: