OTVORENA IZLOŽBA „MIROSLAVLjEVO JEVANĐELjE“ U OPŠTINI VOŽDOVAC

U prisustvu Voždovčana, sveštenstva, funkcionera i članova Veća GO Voždovac otvorena je izložba „Miroslavljevo jevanđelje – Božansko nadahnuće“ u svečanoj sali Opštine.

Izložbu u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ otvorila je predsednica Voždovca Ivana Tomić Ilić i prisutnima se zahvalila na interesovanju i poseti izložbe koja predstavlja najvrednije srpsko pokretno dobro. „Ovo je velika čast za sve građane, a posebno za nas jer ovde je premijerno izložena najvernija kopija Miroslavljevog jevanđelja koji je najznačajni ćirilični rukopis. Radićemo na tome da istorijske i kulturne vrednosti našeg naroda ponosno predstavljamo i promovišemo, a posebno slavne junake sa našeg Voždovca poput vojvode Stepe, Vase Čarapića, Milunke Savić i mnoge druge. Mi smo ponosni na sve što su nam preci ostavili i time nas zadužili da budemo bolji i da mi ostavimo lepše mesto za život našim potomcima“, rekla je okupljenima predsednica Voždovca Ivana Tomić Ilić.

Izložba je organizovana u saradnji Muzeja knjige i putovanja „Adligat“ i GO Voždovac i biće otvorena za posetioce sve do 15. oktobra 2020. godine. „Kultura je još uvek značajna i zato postoje ljudi kao što su Veljko Topalović, Ivana Tomić, Vuk Mirčetić i mnogi drugi koji razumeju da nema naroda ni države bez kulture. Nijedan predsednik Opštine nije bio u Adligatu, ne zameram, imali su važnijeg posla. Ali Ivana i Vuk su nas već posetili. Ne po funkciji, ne po dužnosti, već kao zabrinuti građani došli su i pružili ruku spasa kada je bilo najpotrebnije. Ima tome već četiri godine, ali ćemo pamtiti i za 44“, istakao je predsednik „Adligata“ Viktor Lazić.

Autor izložbe Veljko Topalović istakao je značaj Miroslavljeg jevanđelja i objasnio simboliku inicijala rukopisa koja svedoči o širokom obrazovanju srpskih srednjovekovnih iluminatora. Publika je imala priliku da pogleda i komplet koji čine: faksimil, prateće knjige, postament i zaštitni kovčeg. Posetiocima su predstavljene i skulpture sa tematikom jevanđelja autora Gorana Jankovića.

Podelite vest: