OTVARANjE IZLOŽBE MIROSLAVLjEVO JEVANĐELjE – BOŽANSKO NADAHNUĆE

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, Gradska opština Voždovac vas poziva na otvaranje izložbe  MIROSLAVLjEVO JEVANĐELjE – BOŽANSKO NADAHNUĆEu četvrtak 1. oktobra u 11:00 časova.

Izložba Miroslavljevo jevanđelje – Božansko nadahnuće predstavlja najvrednije srpsko pokretno dobro i osvetljava:
– Šta tačno piše u Miroslavljevom jevanđelju;
– Jedinstvenu simboliku inicijala rukopisa – koja svedoči o zapanjujuće širokom obrazovanju srpskih srednjovekovnih iluminatora;
– Nepoznate događaje iz istorijata rukopisa – postupke srpskih vladara koji su doveli do spašavanja rukopisa;
– Zlatni faksimil Miroslavljevog jevanđelja – najverniju moguću kopiju originala, prvi faksimil u svetu koji ima vernu reprodukciju oslikavanja na zlatu.

U izradi Zlatnog faksimila učestvovali su razvojni timovi najvećih svetskih proizvođača štamparskih mašina (200 štamparskih proba obavljeno je širom sveta), proizvođači specijalnih papira, najbolji knjigovesci – restauratori srednjovekovnih rukopisa, šefovi rukopisnih odeljenja evropskih biblioteka i 300 naučnika iz svih krajeva sveta.
Zlatni faksimil pretpremijerno je predstavljen u Muzeju ruskih ikona u Moskvi, potom je postao deo stalne postavke u Tvrđavi Golubački grad, a u Opštini Voždovac biće svetska premijera kompleta koji čine: faksimil, prateće knjige, postament i zaštitni kovčeg (koji je napravila Aristo Moderna).

Izložba je do 15. oktobra postavljena u Svečanoj sali GO Voždovac (Ustanička 53).

Građani koji su zainteresovani za predavanje mogu se prijaviti na: protokol@vozdovac.rs. Posetioci su obavezni da nose zaštitnu masku i ponesu sa sobom važeći lični dokument!

 

Podelite vest: