НОВИМ СТАТУТОМ ГРАДА БЕОГРАДА ДО БРЖЕГ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ

Скупштина општине Вождовац дала је данас позитивно мишљење на  измену Статута града  Београда, којим се општинама враћају веће надлежности. То подразумева децентрализацију Града на општине, где ће убудуће грађани моћи да завршавају посао тамо где живе и директније одлучују о развоју својих насеља.

Обративши се одборницима на почетку 23. седнице, председник општине Вождовац Александар Савић појаснио је да су општине на овај начин добиле веће надлежности, да ће моћи да издају грађевинске дозволе за 1.500 м2, уместо досадашњих 800 м2 и врше легализацију до 400 м2, чиме ће се убрзати процес решавања око 35 хиљада предмета за објекте са територије Вождовца.

„У наредном периоду моћи ћемо више пажње да посветимо градским деловима Вождовца, замени фасада и побољшању енергетске ефикасности станова, изградњи мањих делова канализационе и водоводне мреже, уз сагласност надлежних јавних градских предузећа. Статутом су предвиђена већа овлашћења општинама и у смислу располагања делом имовине и земљишта, тако да ћемо моћи да преговарамо са инвеститорима, уз сагласност и завршну верификацију Града“ – ракао је председник Савић. Он је уједно похвалио Град Београд, градоначелника и заменика градоначелника, који су овим статутом допринели развоју општина и омогућили да се изађе у сусрет грађанима.

Према речима председника Скупштине општине Александра Мирковића, новим градским статутом Општина ће моћи да зида нове или реновира старе месне заједнице, у њих смести испоставе других институција и тиме омогући грађанима да у свом месту становања заврше све послове и добију потребна документа.

Поред ове Одлуке, одборници су данас усвојили Предлог одлуке о усвајању програма гасификације у насељима Бели поток, Пиносава, Зуце и Рипањ, као и избор стратешког партнера за реализацију Прогама.

На седници је донета и Одлука о финансирању и суфинансирању програма и пројеката у области омладинског сектора – удружења и савеза младих, установа, научноистраживачких института и других правних лица која буду конкурисала у овој области.

Поделите вест: